ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура15/07/2019

ОТВОРЕН 17. САЗИВ МЕЂУНАРОДНЕ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ

 

ПАЛЕ, 15. ЈУЛА /СРНА/ - На Палама је вечерас отворена Међународна ликовна колонија "Арт симпозијум Јахорина 2019" која је окупила двадесетак сликара и вајара из шест земаља.

 

Оснивач и умјетнички руководилац "Арт симпозијума Јахорина" Лазо Савић рекао је да је вечерашња, 17. Међународна ликовна колонија отворена изложбом прошлогодишњих радова, те да ће учесници дјела стварати у просторијама Студенског дома на Палама.

"Учесници су из БиХ, Србије, Македоније, Русије, Бугарске и Јапана. Ове године имамо четири вајара, и то два Бугарина, Руса и Јапанца којем је задата тема да уради скулптуру Старине Новака, а остали ће радити слободне композиције", изјавио је Савић новинарима.

Он је додао да ће учесници током ове манифестације посјетити Андрићград, Сарајево и околину Пала.

Савић је рекао да су и ове године задржали тему "Фигура у савременој умјетности-велики формат" и да је тешко наћи умјетнике који користе овај мотив фигуре.

Он је навео да ће Међународна ликовна колонија трајати до уторка, 23. јула, када ће на Економском факултету на Палама бити уприличено затварање.

Замјеник начелника општине Пале Марко Гајовић рекао је да је у протеклом периоду кроз ликовну колонију прошло 300 умјетника који су своје ликовне радове излагали на 90 изложби широм Републике Српске и БиХ.

Он је додао да је општина увијек помагала овакве или сличне манифестације и да ће тако бити и у наредном периоду, јер је ово значајан догађај за општину и њене становнике.

Међународна ликовна колонија организује се ради афирмације ликовне умјетности, развоја еколошке свијести, подстицаја туризма у Републици Српској, БиХ и региону, укључујући допринос напорима да Јахорина, која носи епитет зимске олимпијске љепотице, буде препознатљива и на мапи културних дестинација.

"Арт симпозијум Јахорина" основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра Јахорина и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајево Предрага Ласице и од тада се сваке године одржава на овој планини.

Међународна ликовна колонија до сада је угостила бројне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Хрватске, чија су дјела представљена на 80 изложби у Српској, БиХ и иностранству.