ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет16/07/2019

ДАНАС ГЛАСАЊЕ О ФОН ДЕР ЛЕЈЕНОВОЈ

 

СТРАЗБУР, 16. ЈУЛА /СРНА-Ројтерс/ - Посланици у Европском парламенту данас ће гласати о кандидатури Њемице Урсуле фон дер Лејен за позицију предсједника Европске комисије након што је она дала серију обећања да би придобила подршку социјалиста и либерала.

 

Она је у писму посланицима обећала амбициозније циљеве у вези са емисијама угљен диоксида, фискалну политику оријентисану на привредни раст и опорезивање великих технолошких компанија.

Фон дер Лејенова је обећала и увођење додатног свеобухватног европског механизма за владавину права, који обухвата годишње извјештавање, јачање европске граничне службе прије предвиђеног рока због мигрантске кризе и одређивање минималне зараде за раднике у ЕУ.

Она је сугерисала и да би могла да одбаци праксу једногласног одлучивања свих 28 чланица Уније када је ријеч о клими, енергетици, социјалним и пореским питањима, као и да Британији да више времена за преговоре о "Брегзиту".

Она ће се обратити посланицима Европског парламента у 9.00 часова, потом ће услиједити дебата, а гласање је заказано за 18.00 часова.

Да би била изабрана за предсједника Европске комисије, потребно јој је да добије апсолутну већину у парламенту који има 751 члана. Пошто парламент тренутно има четири посланика мање него што је уобичајено, биће јој довољна 374, а не 376 гласова.