ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 16/07/2019

МЛАДИ ЂОРОЈЕВИЋИ ПОСВЕЋЕНИ МУЗИЦИ

 

Милена и Радован кажу да су им Шопен и Рахмањинов омиљени композитори - озбиљну музику слушају и у слободно вријеме и надају се да ће бар једном имати прилику да наступају заједно.

 

Приредила: Зора САВИЋ

НОВИ ГРАД, 16. ЈУЛА /СРНА/ - Млади Ђоројевићи, брат и сестра Никола и Марина, постижу значајне резултате на престижним музичким такмичењима - ученици су средње музичке школе, а обоје планирају да упишу музичку академију.

Никола има 16 година и завршио је први разред средње музичке школе "Саво Балабан" у Приједору. Клавир свира већ девет година.

"Научио сам уз сестру, допало ми се и родитељи су ме одвели код наставнице Јасне Рађеновић у секцију музичка школе у Новом Граду. Сад сам у класи професорице Борјане Куртовић", каже Никола Срни.

И прије него што је почело његово музичко образовање, Никола је свирао са обје руке, а наставници, као и чланови жирија на такмичењима, истичу да посједује посебан талент.

До сада има више од 50 награда са престижних такмичења у Републици Српској, региону и свијету, а најдража му је прво мјесто на 14. Међународном такмичењу пијаниста "Николај Рубинштајн" у Паризу прошле године. Само ове године био је пет пута лауреат из клавира и солфеђа.

Никола и његова сестра Марина освојили су прве награде из солфеђа на Интернационалном фестивалу музике "Примавера" који је одржан у Етно-селу "Станишићи".

Марина се такмичи од ове године, а у Бијељини је освојила три награде из солфеђа, хармоније и облика и соло пјевања.

"Похађам четврти разред средње музичке школе `Саво Балабан`, идем на два смјера, теоретски и соло пјевање, а планирам уписати музичку академију, соло пјевање и компоновање", објашњава она.

И Никола планира да упише академију, а његов избор за будућност је клавир.

Ђоројевићи током школске године живе у Приједору - прво је дошла Марина, а од прошле године јој се придружио и Никола.

Позив који су одабрали захтијева доста труда и вјежбе два пута дневно. Ђоројевићи вриједно и одговорно раде, иако током школске године живе одвојено од родитеља.

Трошкове њиховог школовања и такмичења сносе родитељи Милена и Радован који их редовно прате на наступима.

Обоје Ђоројевића су ове године добили и признање на пријему за основце и средњошколце који су остварили најбоље резултате на бројним такмичењима и наставнике заслужне за њихов успјех.

Никола је то признање добијао и протекле четири године.

Ђоројевићи кажу да су им Шопен и Рахмањинов омиљени композитори - озбиљну музику слушају и у слободно вријеме и надају се да ће бар једном имати прилику да наступају заједно.