ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија16/07/2019

ТОПИЋ: ПОТПИСАН УГОВОР ЗА МОСТ НА САВИ, ПОЧЕТАК РАДОВА ЗА МЈЕСЕЦ ДАНА

 

ЗАГРЕБ, 16. ЈУЛА /СРНА/ - Директор "Аутопутева Републике Српске" Душан Топић изјавио је Срни да је данас у Загребу потписан уговор са предузећима која ће градити мост на Сави код Градишке који ће повезати БиХ у Хрватску, те да би изградња могла почети већ за мјесец.

 

Топић је истакао да су у име инвеститора уговор потписали представници Министарства транспорта и комуникација у Савјету министара у техничком мандату и предузећа "Хрватске цесте", а у име извођача радова представници компаније "Интеграл инжењеринг" из Лакташа.

Осим ове компаније у конзорцијуму који ће градити мост су и хрватске фирме "Ђуро Ђаковић монтажа" и "Загреб-монтажа".

"Ово је веома важан дан јер од данас више нема натраг, него само напријед. Све стране су овим потписом преузеле велику обавезу и одговорност", нагласио је Топић.

Према његовим ријечима, у наредних мјесец дана требало би да буде приведен крају и тендер за избор надзорног органа.

"У том периоду и извођач радова треба да изврши мобилизацију својих капацитета тако да би за мјесец дана могли бити створени услови да буде уведен у посао и да почну радови. Циљ нам је да искористимо што је могуће више времена ове календарске године прије зиме, а да већина радова буде планирана за идућу годину. Рок за завршетак радова је 30 мјесеци и то је сасвим довољно времена да буду завршени", каже Топић.

Он је истакао да је важно да извођач радова већ од данас може да се ангажује на набавци челичног материјала који је специфичан за овај пројекат.

"Мост ће имати челичну конструкцију што је ријеткост у нашем региону тако да ће им требати времена да на квалитетан начин обезбиједе материјал, а потом и да се крене са радионичком изардом елемената који ће бити монтирани на градилишту", рекао је Топић.

Вриједност радова је 19,54 милиона евра без ПДВ-а, а изградњу моста равноправно финансирају БиХ и Хрватска.

Мост ће бити дуг 426 метара, а широк 22,6 метара и имаће по двије коловозне траке у сваком смјеру.

Планирано је да након завршетка моста буду изграђени и одвојени гранични прелази, а када сви радови буду завршени биће омогућен бржи проток људи и роба, те нормалано одвијање живота у Градишци.