ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/07/2019

ПОЧИЊЕ ЈУБИЛАРНО "СИЈЕЛО TРОМЕЂЕ"

 

КНИН, 19. ЈУЛА /СРНА/ - Овогодишње "Сијело тромеђе" биће одржано данас и сутра у Стрмици на подручју Книна, на тромеђи Лике, Далмације и Високе Крајине, а организатори најављују богат програм.

 

Један од организатора јубиларног 25. "Сијела тромеђе" Никола Зорић рекао је Срни да ће у програмu наступити изворне ојкачке и фолклорне групе, те културно-умјетничка друштва, чувари народне традиције из Бачког Јарка, Кикинде, Крања, Невесиња, Јелићке, Босанског Грахова, Дрвара, Личке Калдрме, Коренице, Удбине, Грачаца, Жегара, Кистања, Цивљана, Полаче, Книна, Сплита, Загреба, Београда и Стрмице.

Према његовим ријечима, наступиће и Стрмичанка Сара Рељић, као и традиционални гости Обрад Милић, Светлана Спајић, те Саша Лукић, Петар Шарац и други.

"Један од учесника овогодишњег `Сијела` је и Милан Вашалић, познати српски диплар, те народни умјетници и културно-умјетничка друштва који ће се публици представити пјесмом и фолклором који су се одувијек баштинили и његовали на подручју тромеђе Босне, Лике и Далмације", навео је Зорић.

Он је додао да ће овогодишње "Сијело тромеђе" бити одржано испред Црква Светог Јована Крститеља у Стрмици.

"Позивам све оне који његују традицију својих предака да дођу у Стрмицу, село на тромеђи, да заједно дочекамо зору уз пјесму и дружење", навео је Зорић.

Он је рекао да је улаз за све посјетиоце бесплатан, те додао да је овогодишње "Сијело" под покровитељством донатора који нису заборавили своје коријене.

Српско село Стрмица надомак Книна прије рата имало је 1.700 становника, а данас их је стотињак, већином старијих људи.

Tо је село кроз које је прије рата дневно пролазило више од стотину возова, школа која је образовала око 700 ученика, циглана која је запошљавала око 300 радника, село које има више од 100 извора, а данас у њему живе углавном старији повратници.