ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана18/07/2019

ЧАВИЋ: НЕ ДОЗВОЛИТИ ДА СЕ ГРАНИЦА СА ХРВАТСКОМ РЈЕШАВА ПАРЦИЈАЛНО

 

БАЊАЛУКА, 18. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Клуба НДП-а Драган Чавић рекао је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске да се не смије дозволити да се питање границе са Хрватском рјешава парцијално, због чега подржава покретање питања виталног ентитетског интереса.

 

Током скупштинске расправе о приједлогу одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ, према којој је по виталне интересе Српске веома штетан званичан став БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на сједници Предсједништва, Чавић је рекао да је сигуран да ће, нажалост, бити још оваквих сједница, познавајући друга два члана Предсједништва.

Члан Посланичке групе "Заједно за БиХ" Сенад Братић рекао је да није за то да неко некога прегласава, али да не сматра да је повријеђен витални интерес Српске, јер од 2007. године није мијењан став Предсједништва БиХ да се треба заштитити територијално море БиХ и питање приступа отвореном мору.

"Треба градити мостове са сусједнима, али и међу нама у БиХ", поручио је Братић.

Предсједник Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да га не занима хрватски интерес у изградњи Пељешког моста, али да се мора имати на уму шта ће бити са изградњом моста у Градишци.

Он је поручио да СНСД неће прихватити закључак Предсједништва БиХ, те да прегласавање не би подржали и да Додик није српски члан Предсједништва.

Предсједник Клуба посланика Социјалистичке партије Максим Скоко
рекао је да ће Клуб СП-а у пуном капацитету подржати изјаву српског члана Предсједништва БиХ.

"Најбоље би било да једногласно или са што више гласова подржимо изјаву Додика и ставимо ван снаге закључке Предсједништва", поручио је Скоко.

Предсједник Клуба посланика ДНС-а Дарко Бањац рекао је да се не смије дозволити прегласавање у Предсједништву БиХ, јер се тиме нарушава концепт БиХ.

"Не смијемо допустити да нас прегласавају, морамо се договарати", поручио је Бањац.

Он је рекао да питање границе мора бити јединствено, а не смије се рјешавати парцијално.

"Подржаћемо иницијативу коју је покренуо Додик", закључио је Бањац.

Предсједник Клуба посланика Уједињене Српске Костадин Васић рекао је да закључак Предсједништва БиХ представља личну политику Бакира Изетбеговића која је заробила цијелу БиХ.

"Усвојићемо Додикову изјаву двотрећинском већином", поручио је Васић.

Шеф Клуба Клуба посланика СДС-а Недељко Гламочак оцијенио je да је ово "скретање пажње са тешког економског стања, уз нуђење лажног патриoтизма". /наставиће се/рр/бој/мђ