ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/07/2019

ЛУКАЧ: БИЋЕ НОВИХ ХАПШЕЊА ЗБОГ ТРГОВИНЕ ДРОГОМ

 

БАЊАЛУКА, 19. ЈУЛА /СРНА/ - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач нагласио је да ће у скоријој будућности бити нових хапшења када је ријеч о борби против трговине дрогом.

 

"Интензивно се ради на сузбијању злоупотребе дрога. Ухапшен је велики број криминалаца и вјероватно ћемо и у наставку истраге и њиховом обрадом доћи до других лица и резултата који ће врло брзо бити познати", рекао је Лукач за РТРС.

Он је подсјетио да су лица из Босанске Крупе и Призрена, која су ухапшена у акцији "Југ један" у Козарској Дубици, предата Окружном јавном тужилаштву у Приједору и да су оптужена за неовлашћену производњу и промет дрогом и за фалсификовање исправе.

"Акција `Југ један` је дуже трајала и резултирала је хапшењем двојице криминалаца из Федерације БиХ. Заплијењено је више од килограм хероина", навео је Лукач.

Он је подсјетио да је у Бањалуци недавно откривена једна од највећих вјештачких лабораторија за производњу марихуане и сканка у БиХ и ухапшено више лица.

"Пронашли смо и једну мању лабораторију за производњу марихуане коју смо открили након пријаве да је било сукоба између лица и повређивања ножевима. Полиција се у то укључила јер је ријеч о лицима која имају криминалну прошлост", додао је Лукач.

Он је рекао да МУП интензивно ради и на подручју Херцеговине гдје је пронађено доста плантажа у разним дијеловима крша, забачених дијелова шума и брда али да, како наводи, полиција има начина како до њих да дође - оперативним провјерама, претресом и прегледом терена или дојавом људи који се налазе на терену.

Лукач каже да се оваква врста криминалитета и не може радити ако није организовано више људи и обично су то организоване групе које врше производњу и препродају дроге.

Према његовим ријечима, највећи успјех полиције је што разбије те групе и што долази до података о лицима која су са њима увезана и на крају она буду процесуирана.

"Ово је процес који се наставља јер је очито да је и у региону и у свијету све више злоупотреба опојних дрога. Али добром организацијом полиције, што смо и показали у оквиру наше Управе за борбу против организованог криминалитета која сарађује са свим полицијским управама на терену, то даје и добре резултате", истакао је Лукач и додао да ће сва дрога одузета у акцијама МУП-а бити уништена.

Када је ријеч о мигрантској кризи, Лукач је навео да ће прилив миграната у БиХ бити настављен и у наредној години, али да Српска неће дозволити мигрантске кампове на својој територији.

"Не можемо да дозволимо, нити имамо могућности и ресурсе да правимо кампове на територији Републике Српске и то се неће десити", поручио је Лукач.

Он наглашава да је због миграната нарушена безбједност у Федерацији БиХ и да Република Српска неће дозволити преливање кризе на своју територију.

"Ми у Републици Српској смо успјели да добрим радом полиције спријечимо да мигранти чине кривична дјела. Чим они уђу у Српску буду стављени под контролу полиције и предати надлежним органима. На тај начин смо спријечили да чине кривична дјела и заштитили наше грађане и њихову безбједност и имовину", наглашава Лукач.

Он је истакао да је прилив миграната из године у годину све већи и да се надлежне институције на нивоу БиХ нису адекватно и на вријеме укључиле у рјешавање мигрантске кризе.

"Министарство безбједности у Савјету министара у техничком мандату је направило многе пропусте у протеклом периоду по питању мигрантске кризе. Нису се укључили адекватно и на вријеме, чак су причали да БиХ апсолутно није занимљива као мигрантска рута у Европи, што се показало као погрешно", навео је Лукач.

Он је нагласио да о размјерама мигрантске кризе у БиХ и немару надлежних на нивоу БиХ најбоље свједочи примјер Унско-санског кантона.

"Власти у овом кантону не могу саме да се изборе са мигрантима, а немају никакву помоћ са нивоа БиХ и препуштени су сами себи", каже Лукач.

Он је поновио и да МУП неће дати сагласност за формирање нових тијела која би имала оперативне надлежности на подручју БиХ, зато што нема потребе за тим.

Лукач сматра да на нивоу БиХ има довољно агенција које могу и треба да се баве проблемом миграција и да нема потребе за формирањем новог тијела или институције која ће се бавити проблемима мигрантске кризе.

"Сада имамо око 18 разних полицијских, обавјештајних и безбједносних агенција у БиХ које су надлежне да се баве тиме", навео је Лукач.