ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/07/2019

СУТРА 20 ГОДИНА ОД УБИСTВА СРПСКИХ ЖЕTЕЛАЦА У СTАРОМ ГРАЦКУ

 

ЛИПЉАН, 22. ЈУЛА /СРНА/ - У Старом Грацку код Липљана сутра ће бити обиљежено 20 година од када су припадници терористичке ОВК убили и масакрирали 14 жетелаца који су на њиви жели пшеницу, а за овај злочин још нико није одговарао.

 

Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Боско Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Tепсић.

Из Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије подсјећају да је најмлађа жртва, Новица Јанићијевић, имао 17 година, а да једина кривица жртава била је то што су српске националности и што су сакупљали своју љетину.

У саопштењу Координације наводи се да је "специјално тужилаштво у Приштини" у мају 2017. године обуставило истрагу поводом овог незапамћеног злочина, наводно због недостатка доказа.

"Охрабрени тиме, албански злочинци и екстремисти оскрнавили су и минирали локално гробље на којем су сахрањени убијени српски жетеоци, као и спомен-плочу са њиховим именима", подсјећа се у саопштењу.

Из ове координације су истакли да се компромис и нормализација односа не могу градити без истине и правде, на забораву и неодговорности.

"Позивамо правосудну власт Србије да своју надлежност за процесуирање овог и других ратних злочина на Космету не исцрпљује уступањем документације другим институцијама, већ да је врши непосредно, кад год за то постоје правни услови", поручили су из Координације.

Предсједник села Старо Грацко Зоран Ћирковић рекао је Срни да су српски домаћини платили главама само зато што су у том период албански екстремисти "рачунали" да ће убиством виђенијих Срба у Старом Грацку покренути опште расељевање Срба са подручја општине Липљан.

"Рачунали су да ће масакр над жетеоцима изазвати општи метеж, унети страх и приморати преостале Србе, посебно породице убијених, да се што пре иселе и склоне децу из Старог Грацка, које је било, и тада и сада, последње српско село у општини Липљан", каже Ћирковић.

Он је напоменуо да је гробље на коме су жртве сахрањене минирано, те апеловао на приштинске власти и међународну заједницу да утичу на то да се гробље очисти и омогући породицама и родбини страдалих да на гробљу прислуже свијеће.

"Гробље је минирано, бар тако кажу из косовске полиције, и због тога се помен одржава у центру села испред табле на којој су исписана имена Срба страдалих током бомбардовања бивше СРЈ и имена жетелаца", рекао је Ћирковић.

Масакр 14 српских жетелаца је један од највећих злочина над Србима који се догодио на Косову и Метохији послије доласка Унмика и Кфора, за који још нико није одговарао.

Полиција Унмика је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Алас код Липљана, због сумње да је учествовао у том убиству. Битићи је, усљед недостатка доказа, послије два мјесеца пуштен из притвора.