ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија22/07/2019

У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ ПРОЈЕКАТ ЕЛЕКТРОНСКЕ РЕГИСТРАЦИЈЕ ПОСЛОВНИХ СУБЈЕКАТА

 

БАЊАЛУКА, 22. ЈУЛА /СРНА/ - У Републици Српској у завршној фази је пројекат електронске регистрације пословних субјеката, речено је Срни у Министарству привреде и предузетништва Републике Српске.

 

У ресорном министарству истичу да дио пројекта који се односи на финализацију софтверског рјешења и набавке опреме зависи у овој фази од процедура донатора, односно имплементатора Групације Свјетске банке /ИФЦ/.

"Република Српска је спровела опсежну реформу регистрације пословних субјеката и много смо напреднији од Федерације БиХ", констатују у ресорном министарству.

У Министарству привреде и предузетништва Републике Српске очекују да би у септембру у Народној скупшини Републике Српске требало да буде усвојен сет закона из ове области, које је Влада Републике Српске утврдила на посљедњој сједници у форми приједлога.

У овом министарству наводе да би након тога овај процес морао имати свој тестни период и пилот-фазе од неколико мјесеци, при чему би за почетак био примијењен на регистрацији друштва ограничене одговорности, гдје су оснивачи домаћа физичка и правна лица. Из Министарства подсјећају да је пракса фазног увођења процеса електронске регистрације присутна у свим земљама које су спровеле исту реформу.

Реализацијом овог пројекта, лица која намјеравају да послују у Српској моћи ће да електронским путем, уз минималне трошкове и за кратко вријеме, на једноставан и лак начин региструју пословање у форми привредног друштва и предузетника, истичу у Министарству.

Из Министарства наводе да ће, осим тренутно важећег система регистрације пословних субјеката путем једношалтерског система подношењем пријава и пратећих докумената у физичком облику, постојати могућност пријаве о регистровању пословног субјекта и привредних друштава и предузетника електронским путем.

Влада Републике Српске на прошлој сједници утврдила је Приједлог закона о измјени Закона о привредним друштвима, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о занатско-предузетничкој дјелатности, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској који се односе на успостављање могућности регистрације привредних друштава и предузетника електронским путем, те усвојила информацију о реализацији пројекта регистрације пословних субјеката у Републици Српској електронским путем.

Разлози за доношње ових закона садржани су у потреби наставка реформе регистрације привредних субјеката која се односи на успостављање могућности за подношење пријаве за регистрацију оснивања и пословних промјена електронским путем.