ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/07/2019

ХРВАТСКА СПРЕМА ЈАВНОСТ ЗА ОДЛУКУ О РАДИОАКТИВНОМ ОТПАДУ

 

НОВИ ГРАД, 22. ЈУЛА /СРНА/ - Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да информација у хрватским медијима у вези са одлагањем радиоактивног отпада на локацији Трговска гора представља пробни балон којим се јавност припрема за ту одлуку, али још нема никаквог писаног документа из Хрватске у вези с тим.

 

"Ми смо се потрудили да у протеклом периоду сазнамо детаље словеначког приједлога за заједничко складиште у Врбини код Кршког. Тај приједлог не доноси Хрватској профит већ реалне цијене трошкова санације и складиштења", рекао је Дрљача новинарима.

Дрљача каже да забрињава чињеница да Хрватска има рок од четири године прије почетка складиштења, а да није урађена студија утицаја на животну средину.

"Сигурно знамо да се на локацији Черкезовац не изводе никакви грађевински радови. Ријеч је о великом импровизацији која нам се нимало не свиђа јер нису спремни потребни документи", навео је Дрљача.

Он је рекао да се настављају активности заштите тока ријеке Уне и да је у току јавна расправа прије проглашења парка природе.

"Осим тога, интензивираћемо наше активности заказивања састанка са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком да видимо у ком правцу ћемо ићи", нагласио је Дрљача.

Он сматра да, и ако Хрватска у септембру донесе коначну одлуку да ће складиштити радиоактивни отпад из нуклеарне електране Кршко на Трговској гори, не значи да ће то бити могуће јер није испуњен ни минимум сигурносних мјера за транспорт те врсте отпада.

Дрљача сматра да има елемената за тужбу против Хрватске јер одабрана локација не испуњава услове и јасно је да се ради о политичкој одлуци.

Хрватска већ двије године разматра изградњу одлагалишта нуклеарног отпада на граници са БиХ, а хрватски медији су објавили да је донесена дефинитивна одлука да се иде у тај пројекат, што су демантовале информације из Министарства за заштиту животне средине и енергетику Хрватске.