ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво23/07/2019

ПОЗИВ ВЛАДИ ДА ПОСТАВИ ДВОЈЕЗИЧНЕ ПЛОЧЕ У ВУКОВАРУ

 

ЗАГРЕБ, 23. ЈУЛА /СРНА/ - Одбор Сабора Хрватске за људска права и права националних мањина затражио је од Владе да постави двојезичне табле на државне институције у Вуковару и свим осталим јединицама локалне самоуправе у којима постоји законска обавеза за то.

 

Одбор је задужио хрватско Министарство мора, саобраћаја и инфраструктуре да изради акциони план постављања двојезичних натписа на улазу у мјеста у оним јединицама локалне самоуправе у којима постоји та законска обавеза, преноси Хина.

Одбор ће на својој првој сједници у септембру расправљати о приједлогу Закона о употреби језика и писма националних мањина, који је 2015. године Министарство управе упутило у процедуру.

Одбор ће основати и комисију која ће посјетити Вуковар и још неке јединице локалне самоуправе како би се састали с представницима локалних власти, институција, политичког живота, те представницима већинског народа и мањинских заједница и увидјели стварно стање и о томе гдје су проблеми, предложио је предсједник Одбора Милорад Пуповац, из СДСС-а.

Пуповац је навео да се три године чекала одлука Уставног суда на Статут града Вуковара којим се, умјесто осигуравања права, ишло на максимално ограничавање права Срба, те да зато сад Уставни суд тражи доношење новог статута како би се проширила њихова права.

Он је навео још низ општина гдје се Уставни закон о правима мањина уопште не примјењује, или примјењује тек дјелимично попут Кончанице, Плашког, Крњака, Војнића, Врховина, Удбине, Кнежевих Винограда, Грачаца, Негославаца.