ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана05/08/2019

ПОДРШКА ТАЧКАМА ПРИНЦИПА О СПРЕЧАВАЊУ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ И ПОВРАТКУ

 

БАЊАЛУКА, 5. АВГУСТА /СРНА/ - Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ исказао је подршку тачкама пет и осам данас потписаних принципа за формирање власти на нивоу БиХ, које се односе на неопходност усвајања закона и спровођење мјера потребних за спречавање и елиминацију дискриминације, те на спровођење мјера које ће обезбиједити одрживи повратак.

 

У саопштењу Одбор истиче да подржава споразум који је данас постигнут између лидера највећих политичких партија у БиХ /СНСД, ХДЗ и СДА/.

"Нарочито подржавамо да се будућа власт позабави имплементацијом тачке пет споразума којом се потписници обавезују да ће, како је наведено, `у институцијама на свим нивоима осигурати заступљеност конститутивних народа и свих осталих у складу са уставом`, и тачке осам којом је изражена спремност потписника да ће `интензивно спроводити мјере које ће осигурати одрживи повратак прогнаних и расељених лица`", наводи се у саопштењу.

Из Одбора напомињу да је у ФБиХ 1991. године живјело око 530.000 Срба, а 2013. пописано је 56.000 Срба, што значи да је из ФБиХ избјегло око 475.000 Срба, те додају да су 252 пријератна српска насеља постала већински бошњачка.

У саопштењу се наводи да су 163 пријератна српска насеља у ФБиХ постала ненасељена, а 33 српска насеља постала хрватска.

"У институцијама ФБиХ, у кантонима и општинама у Федерацији, запосленост Срба је занемарива, броји се на прсте једне руке, због тога је потребно да се озбиљно приступи имплементацији тачке пет Принципа будуће власти", наглашавају из Одбора.

У саопштењу се додаје да су у Републици Српској бошњачка и хрватска насеља обновљена, "урађени су водовод и струја, асфалтирани путеви, масовна је подршка развоју пољопривреде, самозапошљавању", док су српска села у ФБиХ "у блокади, а софистицираним методама блокира се повратак".

"Сматрамо да ће искрен приступ реализацији тачака пет и осам Принципа будуће власти помоћи одрживи повратак прогнаних и расељених лица, и да је имплементација тачака пет и осам данашњег споразума прије свега и највише српска потреба, да се обнове села и крајеви гдје су Срби били већина јер су Бошњаци и Хрвати у Републици Српској давно завршили процес обнове својих села и насеља", истичу из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Лидери СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић данас су у Сарајеву потписали документ Принципи за формирање власти на нивоу БиХ, који подразумијевају да се за 30 дана формира Савјет министара.