ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти08/08/2019

ЦВИЈАНОВИЋ: ЈАЧАТИ ИНСТИТУЦИЈЕ ДА БИСМО ОЧУВАЛИ СЛОБОДУ

 

ГРАДИШКА, 8. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас да не смије бити заборављено 16 хероја који су погинули у Бок Јанковцу, бранећи Градишку и Републику Српску.

 

"Република Српска је наша слобода, а јачина наших институција је од немјерљивог значаја. Када би наше институције престале да функционишу изгубили бисмо слободу и зато их морамо чувати и јачати", рекла је Цвијановићева у обраћању на обиљежавању 27 година од одбране Градишке.

Она је у спомен-комплексу Бок Јанковац нагласила да је, долазећи у овај спомен-комплекс, као предсједник Републике Српске хтјела показати однос према обиљежавању одбране овог краја.

"Подржавам идеју да овај догађај буде од републичког значаја, као и да наша дјеца уче о ономе што је било у прошлости, али о ономе шта нас чека у будућности", рекла је Цвијановићева.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да су херојском борбом одбрањене Градишка и Република Српска.

"Ово је најзначајнији датум у нашој скоријој историји, јер је 8. августа 1992. године заустављена агресија хрватских војних снага", рекао је Аџић.

Предсједник Борачке организације Бок Јанковац Зоран Трњанин истакао је да су борци херојским отпором одбранили вјековна огњишта.

Предсједник Борачке организације Градишка Милован Гагић навео је да је од изузетног значаја што се 27 година даје помен херојима одбране Градишке, те да би ово обиљежавање требало да буде од републичког значаја.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, градоначелник Градишке Зоран Аџић, породице погинулих бораца, делегације невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те представници Трећег пјешадијскиг Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Парастос погинулим борцима служили су свештеници Српске православне цркве.

Више од 700 припадника јединице Хрватске војске "Бербир бојна" у раним јутарњим часовима прешли су ријеку Саву 8. августа 1992. године у мјесту Бокови и напали српске одбрамбене положаје.

Након жестоког окршаја и снажног отпора, напад је одбијен уз 16 жртава на српској страни.