ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти08/08/2019

ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ СРПСКИМ БОРЦИМА ИЗ ОДБРАМБЕНО-ОТАЏБИНСКОГ РАТА

 

ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД, 8. АВГУСТА /СРНА/ - Полагањем вијенаца на Спомен-обиљежју српским борцима из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, вечерас је на Хреши у Источном Старом Граду почело обиљежавање Дана и крсне славе општине - Светог великомученика Пантелејмона.

 

Вијенце на споменик положили су начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић, делегације борачких организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, делегација Општинског одбора СНСД-а, као и општинска делегације Удржења пензионера.

Предсједник регионалниг одбора Борачке организације Републике Српске Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је да су борци из општине Источни Стари Град дали огроман допринос одбрани цијеле Сарајевско-романијске регије.

"Познато је колика је линија фронта била и колике непријатељске снаге су имали. Непријатељ је био бројнији седам пута, али борци Источног Старог Града нису ни педаљ попустили, јер да јесу Републике Српске данас не би било, бар не онакве каква је данас", рекао је Лалић Срни.

Лалић је захвалио руководству општине Источно Стари Град, јер воде рачуна о бирачкој популацији.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић рекао је Срни да ће у наредном периоду бити покренути важни инфраструктурни пројекти који ће подстаћи привреду у тој општини.

Он је истакао да Источни Стари Град има добре капацитете за развој привреде, а као позитиван примјер навео је хидроцентралу од три мегавата која ће бити завршена до краја године од које ће општина остварити годишње приходе од 50.000 до 70. 000 КМ.

"Та хидроцентрала ће нам омогућити да будемо једина општина која има напајање из властитих ресурса, што је добро за привреду, јер неће остати без електричне енергије ни у једном моменту", истакао је он.

Општина као први приоритет навела је јачање виталних капацитета, за шта им велику подршку пружа Влада Републике Српске и град Источно Сарајево.

"Ове године добили смо након 13 година Полицијску станицу и станицу за бдијење на Требевићу, чему посебну захвалност дугујемо министру унутрашњих послова Републике Српске Драгану Лукачу и руководству Полицијске управе Источно Сарајево", рекао је Гашановић.

Он је рекао да ускоро отварју и ватрогасну станицу, те да ће се борити и за повратак надлежности и институција, као што је Геодетска управа.

"Ове године смо основали фондацију за раурални развој и пољопривреду, којом смо успјели да окупимо људе који стварно хоће да улажу и да се баве пољопривредом", навео је Гашановић.

Након полагања вијенаца одржана је свечана сједница Скупштине општине Источни Стари Град на којој су уручена признања заслужним појединцима и колективима.

Вечерас ће бити одржано и гусларско вече на којој ће наступити истакнути прваци из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Обиљежавање Дана и крсне славе општине биће настављено сутра у 9.00 часова, када ће Његово високо преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служити Свету архијерејску литургију у Храму Светог великомученика Пантелејмона, након чега је у 11.00 часова предвиђена литија око цркве.

Славски ручак и народно весеље биће уприличено у 12.00 часова.