ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 09/08/2019

ВРАТИЛЕ СЕ БРАТУНАЧКЕ РОДЕ, А СЊЕЖАНА ОТИШЛА

 

Веома је занимљиво пратити "обуку" и прве летове младих "родића" који се подижу на крила и лете на кров Дома здравља и враћају се назад у гнијездо, чиме за њих почиње нови живот

 

Пише: Миро ПЕЈИЋ

БРАТУНАЦ, 9. АВГУСТА /СРНА/ - Пар рода који је прије десетак година "савио" гнијездо на бандери код Дома здравља у Братунцу, гдје већ деценију "љетује", стигао је и ове године и већ се излегло четворо младих којима доносе храну и припремају их за самосталан живот.

Рибочувар и љубитељ природе Бобан Филиповић од појаве рода на овом подручју прати њихово кретање, начин живота и брине о овим птицама које бораве у Братунцу.

Он каже да су се "братуначке роде" прољетос вратиле у новоизграђено гнијездо.

Према његовим ријечима, изградњу новог гнијезда организовали су и финансирали обожаваоци ових птица из Братунца јер је старо гнијездо, које су роде "исплеле", било оштећено приликом извођења неких грађевинских радова.

"Када су стигли, мужјак, а за неколико дана и женка `уселили` су у ново гнијездо, излегли јаја и добили четворо младих о којима брину и који за неколико дана треба да полете", појашњава Филиповић, који на основу вишегодишњег праћења познаје понашање и начин живота ових птица.

Он истиче да је веома занимљиво пратити "обуку" и прве летове младих "родића" који се подижу на крила и лете на кров Дома здравља и враћају се назад у гнијездо, чиме за њих почиње нови живот.

Како Бобан описује, једно од младих узлијеће неколико метара у висину док остали ниже лете.

Филиповић истиче да Братунчани ову породицу рода ословљавају као "Родић", која је до сада имала највише петоро младих, а једне године, због лоших временских услова, није имала потомке.

"Мужјак и женка свакодневно доносе храну из Дрине и оближњих мочвара и потока и хране младе, а они, када се довољно развију и почну да лете, дижу се на крила и напуштају гнијездо, осамостаљују се и припремају за лет дуг 15 до 18 хиљада километара до Африке, гдје ће да зимују", наводи он.

Прошле године у Братунцу је остала на "зимовању" једна рода, коју су мјештани уочили и дали јој име Сњежана и о којој су бринули Бобан и многи његови суграђани.

Она је боравила у гнијезду Родића све до њиховог повратка.

"Наша Сњежана почела је да уређује гнијездо непосредно пред повратак мужјака Родића. Након његовог спуштања у гнијездо, она је отишла и губи јој се траг, а убрзо је стигла женка која је положила јаја из којих су се излегли млади", објашњава Филиповић.

Он сматра да је по Сњежану дошао њен партнер и да су заједно одлетјели.

Бобан прижељкује да ће Сњежана поново доћи да зимује у Братунцу, гдје је прошле зиме била атракција за дјецу, привлачила пажњу и увесељавала велики број мјештана који су је редовно хранили и бринули о њој.