ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/08/2019

ЦВИЈАНОВИЋЕВА ЧЕСТИТАЛА КУРБАН-БАЈРАМ

 

БАЊАЛУКА, 9. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је исламским вјерницима предстојећи Курбан-бајрам, поручивши да тај празник треба да буде не само прилика за даривање и помоћ онима којима је потребна, него и снажан подстрек за међусобно уважавање, разумијевање и праштање.

 

Цвијановићева је честитку упутила поглавару Исламске заједнице у БиХ Хусеину Кавазовићу, муфтији бањалучком Нусрету Абдибеговићу и свим исламским вјерницима у Републици Српској и БиХ.

"Вама и вјерницима исламске вјероисповијести у Републици Српској и БиХ поводом наступајућег празника Курбан-бајрама упућујем искрене честитке са жељом да празничне дане проведете у здрављу, миру и благостању, заједно са својим породицама и пријатељима", наводи се у честитки Цвијановићеве.

Према календару Исламске заједнице, први дан Курбан-бајрама ове године обиљежава се у недјељу, 11. августа. Курбан-бајрам је други од два велика вјерска празника који прослављају муслимани широм свијета, а карактерише га приношење жртве.

Месо жртвоване животиње се дијели на три дијела. Породица задржава једну трећину, другу дају родбини, пријатељима и комшијама, а трећа се даје сиромашним и угроженима.