ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/08/2019

КОЈИЋ: ХАШКИ ТРИБУНАЛ ПРИКРИВАО РАТНУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ ВРС

 

БАЊАЛУКА, 9. АВГУСТА /СРНА/ - Хашки трибунал прикривао је ратну документацију Војске Републике Српске /ВРС/ јер није омогућио њено кориштење одбранама првог предсједника Српске Радована Караџића и некадашњег команданта Главног штаба ВРС генерала Ратка Младића, рекао је Срни директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

 

"У тој документацији могло је бити материјалних доказа који би знатно утицали на првостепену пресуду генералу Ратку Младићу, а касније и на другостепену пресуду Радовану Караџићу", изјавио је Којић.

Којић каже да се то најбоље потврђује у предмету против генерала Младића, јер су прије годину дана у Хагу дали приступ неким документима, која уопште више нису била потребна, јер је првостепени поступак давно био завршен.

"Потпуно је апсурдно и недопустиво да неко влада ратном документацијом и не учини је доступном одбранама оптужених у Хашком трибуналу, као и оно што је верификовано пресудама", истакао је Којић.

Којић је подсјетио да је Република Српска не само уступала документацију Хашком трибуналу, него су чак и припадници СФОР-а насилно улазили у приватне посједе и куће, одузимали документацију без било каквих записника од званичних институција.

Он је рекао да је Хашки трибунал раније обавијестио Републику Српску да ратна архива ВРС остаје у Хагу до краја рада Механизма за међународне судове.

"Власти Републике Српске, у складу са закључцима Владе и Народне скупштине, инсистирају да све оно што је предато или насилно одузето од институција Српске и појединаца треба да буде враћено Републици. Законима је предвиђено да је власник архиве онај код кога је настала", истакао је Којић.