ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/08/2019

ОД РАНИЈЕ УКАЗИВАНО НА НЕДОСТАТАК СИСТЕМА ПРОВЈЕРЕ СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА

 

САРАЈЕВО, 9. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија истакао је да случај продужења мандата додатном судији Кантоналног суда у Сарајеву Хусеину Делалићу указује на озбиљан и дубок проблем недостатка система провјере прошлости судија и тужилаца, на шта је и раније указивао.

 

Тегелтија је у одговору на писмо шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарка ВСТС-у, подсјетио да је још крајем 2017. године указивао јавно на проблем недостајућег система провјере прошлости приликом доношења одлука о именовању судија и тужилаца у БиХ.

"Управо због тога инсистирали смо на инкорпорацији система провјере прошлости у систем именовања судија и тужилаца. Поводом тога, ВСТС је и донио закључке који су у то вријеме били оспоравани у јавности, вјероватно, усљед неразумијевања дубине проблема и свих консеквенци које тај недостатак система може произвести", навео је Тегелтија.

Он је обавијестио Вигемарка да је Првостепена дисциплинска комисија ВСТС-а суспендовала Делалића са дужности до окончања дисциплинског поступка.

Након окончања дисциплинског поступка и утврђивања свих чињеница и околности предметног случаја, Дисциплинска комисија ће донијети коначну одлуку.

У погледу продужења мандата Делалићу, Тегелтија је обавијестио Вигемарка да се није радило о именовању које пролази кроз конкурсну процедуру, него о продужењу мандата.

Он је објаснио да је Делалићево именовање на прву правосудну функцију, на позицију тужиоца Кантоналног тужилаштва Сарајево, било на почетку 2004. године, да би 1. августа 2011. године био именован на позицију додатног судије Кантоналног суда у Сарајеву, од када му је сваке двије године продужаван мандат.

Он је објаснио да се приликом продужавања мандата не проводи посебна конкурсна процедура, него се продужава на основу приједлога предсједника суда који указује да још постоји потреба за додатним судијом, те потврде надлежног министарства о обезбјеђењу финансијских средстава за даље финансирање додатног судије.

Након тога, наводи Тегелтија, Комисија за правосудну управу даје приједлог за продужење мандата додатном судији ВСТС-у БиХ, те на основу ових параметара долази до продужења мандата додатним судијама, који се само једном именују, а у овом случају то је било у августу 2011. године.

Прегледом транскрипта, Тегелтија каже да је установио да на сједници ВСТС-а на којој се одлучивало о продужењу мандата Делалићу, чланови Савјета нису били обавијештени о дисциплинском поступку и предмету тужбе против њега, тако да су одлуку о продужењу донијели немајући то сазнање.

Вигемарка је обавијестио да приликом процедуре продужења мандата додатним судијама саставни дио пропратних материјала не чине подаци о текућим дисциплинским поступцима и предметима тих дисциплинских тужби, те да је усљед свега тога дошло до продужења мандата Делалићу.

"Надам се да ће ово бити додатни мотив и стимуланс да се ово изузетно важно питање брзо и квалитетно нормативно уреди, да бисмо у будућности избјегли или максимално редуцирали могућност за овакве ситуације", наводи се у Тегелтијином одговору Вигемарку.

ВСTВ је 17. јула продужио мандат на још двије године Делалићу у Општинском суду Сарајево.

Вигемарк је у писму које је 1. августа упутио Тегелтији затражио да буде преиспитана одлука о именовању судије Хусеина Делалића у Општински суд у Сарајеву и да се обави детаљна истрага у овом случају.

Делегација ЕУ реаговала је с обзиром на то да постоји сумња да је Делалић раније осуђиван због кривичног дјела силовање у покушају.