ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/08/2019

МИЋИЋ СУГРАЂАНИМА ПОЖЕЛИО СРЕЋУ, МИР И НАПРЕДАК

 

БИЈЕЉИНА, 9. АВГУСТА /СРНА/ - Свети Пантелејмон - слава Бијељине свечано је данас обиљежена ломљењем славског колача на платоу испред Градске управе, уз благослов Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија и жељу да град настави путем напретка и сваког добра.

 

"Достојанствено и у радости градску славу дочекујемо са окупљеним народом и жељом да сви будемо заједно, да људи у овоме граду живе у миру, љубави и да градске власти воде град путем напретка и путем сваког добра", поручио је владика Фотије.

Према његовим ријечима, мисија Цркве је да помаже у том подвигу и духовно води рачуна о народу.

"Да наш народ иде путем вере и спасења и да сви заједно живимо у хармонији и слоги, то је мисија наше Цркве и тако ћемо се трудити да буде", рекао је владика Фотије и додао да је заштитник града Бијељине - Свети Пантелејмон исцјелитељ, чудотворац и онај који у невољама помаже.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић захвалио је бројним гостима на слави града који су дошли из братских и пријатељских градова из Србије и земља региона, посебно истичућу пријатељске градове Нови Сад и Бањалуку.

Честитајући славу, он је суграђанима пожелио срећу, мир и радост.

Овогодишњи кум славе био је градоначелник Будве Марко Царевић који је на свечаности рекао да је у Бијељини видљив напредак и пожелио свима пуно снаге и мудрости на даљем путу развоја.

"Долазим из Црне Горе, гдје српски народ пролази кроз тежак период, али без обзира на све политике које се креирају било гдје, оне никада не могу направити било какву границу између браће, јер је то немогуће у нашим срцима и души", поручио је Царевић.

Према његовим ријечима, српски народ у Црној Гори није репа без коријена, није посустао и никада се неће предати, нити ће се десити оно што се покушава.

"Обавезују нас наша прошлост, историја, ми смо један народ, иста Црква, исто писмо. Црква је уз вас, а Црква је и уз нас. Не заборављамо своје коријене и истрајаћемо", рекао је Царевић.

Након ломљења славског колача градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је новинарима да је потпуно природно да сарађују два највећа града у Републици Српској.

"Размјењујемо искуства, повремено се срећемо, увијек се има шта добро научити и чути како ко рјешава проблеме у једном и у другом граду. То је добро за Републику Српску и наше грађане", навео је Радојичић.

Он је грађанима Бијељине пренио најбоље жеље свих грађана Бањалуке у овом славском дану.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је новинарима да су Бијељина и Нови Сад увијек пријатељи, у добру и када нису баш лаке околности, а честитајући славу пожелио је овом граду даљи просперитет.

"Да се развијате, да имате још више деце, нове инвестиције, да се изгради ауто-пут и да се спојите са Србијом, завршите гасификацију, изградите спортску халу и да имате још више културних дешавања! Све што желимо Новом Саду желимо и Бијељини и целој Републици Српској", поручио је Вучевић.

Он је истакао да у Новом Саду живи много људи поријеклом из овог дијела Републике Српске, да су те везе нераскидиве и да никакве административне баријере не могу раздвојити један народ.

Лидер градског СНСД-а Недељко Ћорић изјавио је да је слава дан када се у граду сви окупљају, те изразио наду да ће у неким наредним временима, захваљујући бољим, умјеренијим политикама, доћи до још већих резултата.

Гост на слави био је и лидер СДС-а Мирко Шаровић, који је оцијенио да својим напретком Бијељина показује да јесте град будућности.

Потпредсједник СДС-а Соња Караџић Јовичевић рекла је новинарима да се у Бијељини осјећа скоро као домаћин, а не гост, јер воли овај град широке, равничарске душе.

"Наравно, ту сам сваке године и због свих оних који су избјегли из Сарајева, а овдје су нашли уточиште, добродошлицу и неки бољи живот", навела је она.

Ломљењу славског колача претходила је литургија у Цркви Светог Ђорђа и литија градским улицама.