ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти09/08/2019

СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНА

 

ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД, 9. АВГУСТА /СРНА/ - Светом архијерејском литургијом, коју је служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом и литијом у порти цркве Светог Пантелејмона на Вучијој Луци, данас су настављене свечаности поводом прославе Светог великомученика Пантелејмона - крсне славе овог храма и општине Источни Стари Град.

 

Након ломљења славског колача, представници Скупштине општине Источни Стари Град додијелили су признања "Да се не заборави" команданту Седмог батаљона Треће сарајевске пјешадијске бригаде Милу Плакаловићу и постхумно бившем градоначелнику Источног Сарајева Предрагу Ласици.

Захвалница је додијељена Полицијској управи Источно Сарајево за изузетан допринос и подршку развоју ове локалне заједнице, а посебно признање за институционалну подршку министру унутрашњих послова Републике Српске Драгану Лукачу.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић рекао је новинарима да ће у наредном периоду бити покренути важни инфраструктурни пројекти чији је циљ подстицање бржег привредног развоја ове изразито неразвијене локалне заједнице.

Према његовим ријечима, Источни Стари Град има солидне ресурсе за развој привреде, а као позитиван примјер навео је хидроцентралу од три мегавата која ће бити завршена до краја године од које ће општина остварити годишње приходе од 50.000 до 70.000 КМ.

Истичући да Источни Стари Град има добру подршку Владе Републике Српске и ресорних министарстава, као и града Источно Сарајево, он је подсјетио да је ове године на Требевићу отворено Подручно полицијско одјељење.

Гашановић најављује отварање и ватрогасне станице, али и борбу за враћање одређених надлежности одузетих овој локалној заједници, а ријеч је о пословима из области геодетске управе, те газдовања шумским ресурсима.

Он је додао да општинска управа наставља са активностима на унапређењу пољопривреде и експлоатације минералних сировина.

Синоћ је полагањем вијенаца на Спомен-обиљежју српским борцима из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата на Хреши почело обиљежавање Дана и крсне славе општине - Светог великомученика Пантелејмона, након чега је одржана свечана сједница Скупштине општине Источни Стари Град на којој су уручена признања заслужним појединцима и колективима, а потом је услиједило традиционално гусларско вече.