ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/08/2019

БОЛНИЦА "СРБИЈА" САВРЕМЕНО ОПРЕМЉЕНА, СТАНИЋЕВЕ ТВРДЊЕ НИСУ ТАЧНЕ

 

БАЊАЛУКА, 9. АВГУСТА /СРНА/ - Болница "Србија" у Источном Сарајеву је савремена и функционално осмишљена, опремљена новом свременом медицинском опремом најпознатијих свјетских произвођача и пуштена у рад за потребе пружања здравствених услуга грађанима Источног Сарајева, а тврдње члана Социјално-економског савјета СДС-а Слободана Станића су потпуно нетачне и паушалне, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

 

Поводом дезинформација које је на јучерашњој конференцији за новинаре изнио члан Социјално-економског савјета СДС-а Слободан Станић, из Министарства истичу да је реализацијом овог пројекта Влада Српске ријешила дугогодишњи проблем болничког рада у старим и неусловним зградама и створила услове за велики комфор пацијента и одличне услове за рад здравствених радника у пружању здравствених услуга.

"Објекат је изграђен савременим грађевинским материјалима, уграђена су најновија технолошка рјешења и опрема када је ријеч о машинским радовима, електро-инталационим, информатизација и другим системима потребним за савремену болницу", истиче се у саопштењу.

Из ресорног министарства наглашавају да су болница, све њене службе и одјељења, опремљена савременом медицинском опремом најпознатијих свјетских и европских произвођача /"Џенерал Електрик", "Гетинг-Маке", "Сименс", "Бош", "Ђима", "Голем", "Прома Реха", "Карл Сторц", „Олимпус" и други/, чија се опрема налази и у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, те да су сви апарати испоручени у складу са спецификацијама које су дефинисане у тендерском документу.

"За одређени број испоручених апарата и прибора проведена је процедура по Правилнику Агенције за лијекове БиХ и обезбијеђена сагласности за увоз истих што је предуслов за њихову употребу у Републици Српској", додаје се у саопштењу.

Када је ријеч о конкретно поменутим столови за гинеколошки преглед, наводи се у саопштењу, набављена су два стола различитих техничких карактеристика, по спецификацији од произвођача понуђеног у тендерској процедури /земља поријекла Чешка/, цијена једног стола 7.117,75 КМ, а другог 11.399,63 КМ.

"Такође су набављена два гинеколошка стола за рађаону по спецификацији од произвођача понуђеног у тендерској процедури /земља поријекла Чешка/, по цијени од 19.800 КМ", прецизирано је у саопштењу.

Из Министарства истичу да овом информацијом желе још једном да укажу јавности на успјешну реализацију пројекта изградње и опремања нове болнице "Србија" у Источном Сарајеву, која је пројектована на начин да одговори потребама становништва сарајевско-романијске регије и да се створе услови да пацијенти добију најквалитетнију могућу здравствену заштиту у болници, која је изграђена по највишим стандардима модерних здравствених установа и пружања квалитетнијих услуга дијагностике и лијечења.