ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти09/08/2019

НЕ СМИЈЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНО ХЕРОЈСТВО ПОГИНУЛИХ ПРИПАДНИКА ПОЛИЦИЈЕ

 

ФОЧА, 9. АВГУСТА /СРНА/ - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је данас у Фочи да споменици испред свих полицијских управа у Српској погинулим припадницима полиције у одбрамбено-отаџбинском рату треба свакодневно да подсјећају на њихово херојство које не смије бити заборављено.

 

Лукач је истакао да је ресорно министарство изградило споменике испред сваке од 10 полицијских управа у Српској, као и споменик и цркву у Бањалуци посвећене погинулим припадницима полиције којих је протеклом рату настрадало 782.

Он је истакао да не смије бити заборављено да су они дали животе за све што грађани Српске данас имају.

"Открили смо споменик нашим јунацима који су стварали Републику Српску и који су дали живот за све ово што данас имамо. Ови споменици подсјећаће нас на њихово херојство", рекао је Лукач након што је заједно са потомцима настрадалих припадника полиције открио споменик испред сједишта Полицијске управе Фоча, на којем су уписана имена 12 погинулих полицајаца некадашњег Центра јавне безбједности Србиње.

Са подручја некадашњег Центра јавне безбједности Србиње у рату је живот изгубило 38 припадника полиције, од којих је 12 било из Фоче.

Начелник Полицијске управе Фоча Велимир Костовић рекао је да ће за млађе припаднике Полицијске управе Фоча овај споменик бити симбол и свакодневно их подсјећати на оне који су дали највриједније за стварање Републике Српске - свој живот.

Лукач је посјетио и реконструисану зграду Полицијске управе Фоча у коју је уложено око 200.000 КМ, истакавши да је то резултат добре сарадње са локалном заједницом.

"Општина Фоча је зграду Полицијске управе, одлуком Скупштине општине, пренијела на власништво Министарства унутрашњих послова и тада нам се отворила могућност да уложимо средства у реконструкцију зграде", навео је Лукач.

Он је истакао да су на подручју у надлежности Полицијске управе Фоча реконструисане и станице полиције у Вишеграду и Рудом.