ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 12/08/2019

БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА НИЈЕ ЗАДОВОЉАВАЈУЋА

 

Возачи треба брзину да прилагоде условима на путевима, потребно је унаприједити и квалитет саобраћајница, те пооштрити казнену политику

 

Разговарао: Борис НОГО

БАЊАЛУКА, 12. АВГУСТА /СРНА/ - Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је данас да није задовољавајући ниво безбједности саобраћаја у Српској, јер је у јулу и почетком августа било 20 саобраћајних несрећа са смртним исходом.

"Још немамо комплетиране податке, јер је у овим саобраћајним несрећама било и тешко повријеђених лица. Нажалост, јули и август су и ове године критични мјесеци и сигурно је да морамо додатно радити да би безбједност у саобраћају била побољшана", истиче Радовић у интервјуу Срни.

Он наглашава да је неприлагођена брзина основни узрок саобраћајних несрећа.

"Ово је посебно изражено у августу када, нажалост, буде више од 10 погинулих лица. Већина саобраћајних несрећа се дешава у ноћним часовима, што би морало бити упозорење за возаче који вожњу морају прилагодити условима", додаје Радовић.

Он наводи да је на саобраћајницама у Српској идентификовано 40 опасних мјеста.

"Министарство саобраћаја и веза Републике Српске формирало је комисију која ће сачинити записнике да би се приступило означавању опасних мјеста. Ово ће сигурно допринијети повећању нивоа безбједности у саобраћају", истиче Радовић.

Он подсјећа да Министарство унутрашњих послова, Министарство саобраћаја и веза, Агенција за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савез Републике Српске превентивним кампањама покушавају унаприједити безбједност у саобраћају.

"Интензивно спроводимо кампање које се односе на везивање појаса, контролу брзине моторних возила, алкохола у крви, али и остале активности битне за подизање нивоа безбједности у саобраћају. Једна од њих јесте `Нити једна брза вожња`, што је од изузетног значаја", каже Радовић.

Он наглашава да је неопходно унаприједити и квалитет саобраћајница.

"У Републици Српској имамо више путних праваца на којима су саобраћајне несреће учесталије, а то су Бањалука-Приједор, Приједор-Козарска Дубица, Љубогошта-Пале, Клашнице-Прњавор. У наредном периоду морамо учинити све да и ови путни правци постану безбједнији", истиче Радовић.

Говорећи о законским актима која се односе на безбједност саобраћаја, Радовић наводи да је потребно усвојити нови закон о основама безбједности на путевима у БиХ и подзаконске акте.

"Ово питање је у надлежности Савјета министара и зато нисам сигуран када ће бити усвојен нови закон. Према угледу на неке друге земље, међу којима је Србија, морали бисмо пооштрити казнену политику ради побољшања безбједности у саобраћају", мишљења је Радовић.

Он напомиње да морају бити прописне драстичније мјера према починиоцима кривичних дјела.

"У Републици Српској смо сагласни да морају бити изнађена допунска средства како би била спријечена вожња у алкохолисаном стању, прекорачење брзине и свако понашање у саобраћају којим је угрожена безбједност грађана", каже Радовић.

Он се нада да ће у Републици Српској и у наредном периоду бити унапријеђен ниво безбједности у саобраћају.

"Апелујем да возаче брзину прилагоде условима путева. Само поштивањем саобраћајних прописа може бити унапријеђена безбједност у саобраћају, што је циљ свих нас", закључује Радовић.