ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/08/2019

УСВОЈЕНА ИНФОРМАЦИЈА О РЕАЛИЗАЦИЈИ МЈЕРА ПОПУЛАЦИОНЕ ПОЛИТИКЕ

 

БАЊАЛУКА, 12. АВГУСТА /СРНА/ - Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о реализацији мјера популационе политике "Фонд треће и четврто дијете" за 2018. годину.

 

У оквиру пронаталитетних мјера које спроводи Влада Републике Српске, Министарство породице, омладине и спорта у сарадњи са Јавним фондом за дјечију заштиту Српске од 2006. године реализује пројекат "Фонд треће и четврто дијете" којим се исплаћује једнократна новчана накнада свим мајкама које у текућој години роде треће, односно четврто дијете и на остваривање ове накнаде нема утицаја материјални статус породице, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Како се наглашава, Министарство породице, омладине и спорта је за ове намјене од 2006. до 2017. година издвојило 9.788.228 КМ, а за исте намјене је у 2018. години издвојено 900.000 КМ.

"На име пронаталитетне накнаде исплаћује се једнократни износ од 600 КМ за свако трећерођено дијете, односно 450 КМ за свако четврторођено дијете. У Републици Српској је прошле године евидентирано 1.349 трећерођених и 243 четврторођене дјеце", наводи се у саопштењу.

Влада Српске је на данашњој сједници прихватила одредбе посебног колективног уговора за запослене у институцијама правосуђа Републике Српске и овластила министра правде да га потпише у предложеном тексту.

Усвојена је и информација о Нацрту споразума између Владе Србије и Савјета министара БиХ о сарадњи у области борбе против трговине људима и именовању координатора за борбу против трговине људима у Српској.

У саопштењу се наводи да је Влада Српске сагласна са потписивањем Споразума између Владе Србије и Савјета министара БиХ о сарадњи у области борбе против трговине људима и именовању координатора за борбу против трговине људима у Српској уколико су као надлежни органи наведене надлежне институције Српске чијим радом координира именовани представник Владе Српске.

Влада Републике Српске донијела је рјешење о именовању координатора за борбу против трговине људима у Српској.

На сједници је усвојена информација о раду Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске.