ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/08/2019

ДАНАС 16 ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНА НА РИЈЕЦИ БИСTРИЦИ

 

ГОРАЖДЕВАЦ, 13. АВГУСTА /СРНА/ - У Гораждевцу, код Пећи, данас ће бити служен парастос поводом обиљежавања 16 година од убиства Ивана Јововића /19/ и Панте Дакића /12/ и рањавања четворо српске дјеце док су се купала на ријеци Бистрици.

 

Његово преосвештенство владика Tеодосије од 10.00 часова служиће парастос у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу којем ће, између осталих, присуствовати помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Зоран Бојовић.

"Бојовић ће обићи гробове дечака и у центру Гораждевца положити венац на споменик жртвама страдалим у НАТО бомбардовању и деци страдалој на Бистрици, а потом ће присуствовати постављању спомен-плоче код места убиства Ивана и Пантелије", најављено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Непознате особе су 13. августа 2003. године из аутоматског оружја убили Пантелију Дакића /12/ и Ивана Јововића /19/. Док су се купали у Бистрици тешко су рањени Богдан Букумирић /14/, Марко Богићевић /12/, Драгана Србљак /13/ и Ђорђе Угреновић /20/.

Злочин који су, највјероватније, извршили албански терористи са циљем етничког чишћења Космета од Срба, обавијен је велом тајне, а Еулекс је као и претходно Унмик обуставио истрагу због наводног недостатка доказа.

Истрага о злочину, за који су тадашњи цивилни администратор Хари Холкери и шеф Унмик полиције Штефан Фелер, обећали да ће преврнути сваки камен како би пронашли починиоце злочина и за дојаву понудили награду, као и у случају убиства породице Столић у Обилићу од 50.000 евра, јесте обустављена, иако су истражни органи прикупили, како тврде мјештани Гораждевца, хиљаде страница доказног материјала и хиљаде страница изјава којима су означени наручиоци и починиоци убиства српске дјеце на ријеци Бистрици.

Обећање званичника Унмика је дато, иако је према званичним подацима Унмика, у периоду од уласка КФОР-а 11. јуна 1999. године до злочина у Гораждевцу на Косову и Метохији киднаповано 1.340 Срба и како је касније утврђено њих близу хиљаду убијено.

И дан данас породице траже 564 лица са списка Срба несталих у периоду "успостављања контура" једнострано проглашене независности Косова засноване на проливању српске крви.

Обећање породицама да злочин неће проћи некажњено дали су тадашњи премијер Србије Зоран Живковић и потпредсједник Владе Небојша Човић, који су присуствовали сахрани Ивана Јововића и Пантелије Дакића.

Упркос алибију да међународни стручњаци обучени у Унмик и Еулек униформе нису имали довољно доказа, остаје отворено питање зашто је тужилац Сагмајстер Ранцигер из Словеније тек феберуара 2011. године обавијестила породице да је истрага обустављена.

Породице су увјерене да је један од узрока то што, према тврдњи свједока и нађеним доказима, убица потиче из села Ћушка, родног села бившег команданта терористичке ОВК Агима Чекуа.

Родитељи стардале дјеце понављају ријечи владике Tеодосија изговорене на прошлогодишњем парастосу да ће злочинце морати неко да открије или ће се они сами открити, јер им душа ни на овом, ни на оном свијету неће бити мирна док се одговорни за крв проливену на ријеци Бистрици не изведу пред лице правде.

Дакићи и Јововићи, чије су породице најбројније у Гораждевцу, највећем српском већинском селу у општини Пећ, очекују да ће будући Специјални суд за злочине које су починили Албанци истражити злочин над њиховом дјецом.

Секретар српске општине Пећ измјештене у Гораждевцу Милосав Максић, вршњак страдалих српских дјечака, рекао је да су увјерени да су докази на столу и да међународна заједница мора коначно схватити да се "крв" може опростити, али не и заборавити, нити ће бити мира и спокоја све док се над Бистрицом надвија вео тајне о убиству српске дјеце која су се купала на импровизованом купалишту у Метохијској котлини.

"Крв и дан данас кључа и опомиње да су злочинци ту негде у близини, да се слободно шетају и да неће одустати од циља да у Гораждевцу више не буде Срба", рекао је он.

О томе, како каже, свједоче оружани напади које екстремисти с времена на вријеме изводе на прилазима селу из правца Пећи, као и учестале крађе имовине у власништву Срба, јер су свјесни да ће пљачком постићи исти циљ, као и проливањем крви српске дјеце.

У Гораждевцу је до 1999. године живјело око 2.000 Срба, а до данас их је остало око 750 оних који попут Дакића, Јововића, Србљака, Петровића, Максића и Букумирића, памте и верују да ће Гораждевац остати српско село, упориште и "сјеме" опстанка и повратка српског народа у метохијској котлини.