ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/08/2019

У БЕОГРАДУ ЦЕНТРАЛНО ОБИЉЕЖАВАЊЕ 16 ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНА НА БИСТРИЦИ

 

БЕОГРАД, 13. АВГУСТА /СРНА/ - Централно обиљежавање 16 година од масакра над српском дјецом на ријеци Бистрици код Гораждевца биће одржано данас у Спомен-соби "Косметске жртве" у Београду.

 

Обиљежавању у Спомен-соби "Косметске жртве" ће присуствовати и помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић, најављено је из ове канцеларије.

Обиљежавање је најављено за 12.44 часова, саопштено је из Удружења породица киднапованих и убијених на Космету.

Из овог удружења подсјетили су да је у љето 2003. године, српска косовско-метохијска земља натопљена крвљу српске дјеце, а да је злочиначка рука ОВК-а убијањем и рањавањем невиних "показала своју јачину".

"Ни бистра Бистрица није наслућивала да ће њен ток тог дана примити крв два убијена и четири рањена невина детета. Летњи дан, бистра Бистрица су сведоци крвавог пира злочинаца", наведено је у саопштењу.

Из овог удржења најавили су да ће обиљежавању присуствовати и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић, те министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић.

Непознате особе су 13. августа 2003. године из аутоматског оружја убили Пантелију Дакића /12/ и Ивана Јововића /19/.

Док су се купали у Бистрици тешко су рањени Богдан Букумирић /14/, Марко Богићевић /12/, Драгана Србљак /13/ и Ђорђе Угреновић /20/.

Убиство дјеце осудили су тада домаћи и међународни званичници, а због овог трагичног догађаја одржана је и сједница Савјета безбједности УН.

Унмик је послије напада саопштио да је непознат број људи из жбуња отворио ватру из "калашњикова" на педесетак дјеце и младих Срба из Гораждевца.

Полиција самопроглашеног Косова је у истрази саслушала 75 свједока, а претресла је и 100 кућа, без конкретних резултата.

Убице дјечака, и поред награде од милион евра и обећања представника Унмика да ће, како су рекли, "преврнути сваки камен да их нађу", нису познате, а за злочин над недужном дјецом још нико није одговарао.

Тужилац Канцеларије специјалног тужилаштва Косова затворио је 2010. године овај случај због тога што, како је тада саопштено из Еулекса истрага полиције није довела ни до каквих резултата или могућих осумњичених, уз назнаку да ће га поново отворити уколико се појаве нове информације.