ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/08/2019

АКО СЕ У ДИЈАЛОГ УКЉУЧИ АМЕРИКА, ЛОГИЧНО ЈЕ ДА ТО УЧИНЕ И РУСИЈА И КИНА

 

БЕОГРАД, 13. АВГУСТА /СРНА/ - Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић сматра да је важно да разговори Београда и Приштине, ако је то икако могуће, буду настављени у постојећем формату, али да би било логично да, уколико се у њих укључе САД, то учине и Русија, а можда и Кина.

 

Стефановић каже да Бриселски споразум није мртав мада је "Европа значајно подбацила што се тиче његовог поштивања".

Он је нагласио да је тешко рећи шта уопште Србија тим преговорима може да добије, јер је до јуче по том питању имала, не нулу, него дебели минус.

"Мало тога је у рукама Србије и толико погрешних потеза је повлачено од 2008. до 2012. године, да је питање шта од тога можемо да исправимо и на шта су спремне велике силе за које је Косово независно. У таквим условима огроман је успех што смо дошли до тога да хоће да разговарају и да наши ставови могу да се чују", рекао је Стефановић за "Вечерње новости".

Одговарајући на питање да ли споразум са Приштином крије замку у смислу да мора да доведе до споразума о обостраном признању, он каже да је ту потпуно миран и спокојан, јер Србија на челу са предсједником Александром Вучићем има државотворну политику.

"Та политика је успела да питање Космета, које је за силе које су признале косовску независност завршена ствар, вратимо на дневни ред. Данас се више питамо за будућност наше јужне покрајине, а то је огроман успех за који је заслужан пре свега Вучић, а крајњи исход сваког разговора може да буде само нешто што ће бити добро за Србију", рекао је Стефановић.