ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/08/2019

ИЗГУБЉЕНА ГОДИНА НА ПУТУ КА ЕУ ЗБОГ БЛОКАДЕ ФОРМИРАЊА ВЛАСТИ НА НИВОУ БиХ

 

БАЊАЛУКА, 13. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је БиХ ове године пропустила одличну шансу да дође до кандидатског статуса за чланство у Европској унији, јер није могла да обезбиједи ни најосновнију ствар - формирање власти након избора.

 

"Ако смо све ове године причали да нам је то циљ, ово нам је била прилика да га остваримо. А ми нисмо могли да обезбиједимо основну ствар - да формирамо власт након избора тако да смо пропустили прилику. Tу више није ствар ни упитник /Европске комисије/, ни мишљење, него да ли смо формирали власт. Није било ни елементарне ствари ни кредибилног партнера за Европу. Ову годину смо дефинитивно изгубили. Сада ћемо неке ствари морати да радимо испочетка", истакла је Цвијановићева.

Она је додала да прича о формирању Савјета министара, нажалост, траје десет мјесеци од завршетка избора.

"Сасвим нормално би било да се одмах уђе у процес формирања власти зато што се тиме испуњава воља бирача и спроводе изборни резултати. Умјесто тога, сасвим беспотребно имамо манипулације, измишљање политичких игара и услова и неких других тема на штету грађана. Видимо да СДА покушава да то некако разводни убацујући причу о дужим роковима због својих политичких потреба. Наш став је јасан - изборни побједници треба да формирају власт и сносе одговорност за процесе", рекла је Цвијановићева за "Независне новине".

Говорећи о принципима које су за формирање власти на нивоу БиХ потписали СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА, Цвијановићева је истакла да је и политичком Сарајеву, првенствено СДА, постало претешко да носе терет да блокирају власт.

"Они блокирају и европски процес. Ми смо давно требали да уђемо у ту скоро па техничку фазу, да предузмемо кораке које је требало предузети и према Бриселу, али у крајњем случају и према грађанима, што је важније од Брисела. Али са друге стране, они имају неку своју политичку агенду. Жељели су да покажу неки активизам и да су, наводно, вољни да уђу у процес. Али опет су пронашли `разлоге` да одуговлаче и спомињу неке кратке рокове. Када имате политичку опредијељеност, онда све можете да испоштујете у веома кратком времену. Али био им је превелик притисак па су рекли да су се договорили, а сад треба да заврше све своје конгресе и догађаје", каже Цвијановићева.

Она је оцијенила да СДА жели да смањи простор СНСД-у у власти, зато што за њих није жељени партнер.

"За њих су жељени партнер СДС и ПДП, јер су с њима могли боље да сарађују него што су СДС и ПДП жељели да сарађују са својим институцијама у Српској, одакле су и изабрани на позиције. Формирали су власт са изборним губитницима, а сад су још већи губитници, јер су на изборима изгубили још више гласова", подсјетила је Цвијановићева.

Коментаришући постављење годишњег националног програма /АНП/ као услов за формирање власти, она је рекла да је то измишљена тема.

"То је учињено само да би могли имати довољно јак `аргумент` да они то одгађају бесконачно зато што знају да постоји резолуција Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности. Чак су и добронамјерни странци јасно рекли да то није никакав услов", рекла је Цвијановићева.

Говорећи о томе на шта је СНСД пристао када је ријеч о сарадњи са НАTО-ом, Цвијановићева је навела да је то врло јасно дефинисано у принципима за формирање власти на нивоу БиХ.

"Никада нисмо спорили да треба да постоји сарадња с НАTО-ом. Сматрамо да нам сарадња с НАTО-ом треба да јачамо наше безбједносне капацитете, али то не значи да треба да уђемо у НАTО, поготово зато што имамо ту резолуцију, која се не односи само на неутралност према НАTО-у него према било којем војном савезу. Када је ријеч о АНП-у, све је дефинисано у принципима. Када формирамо власт, онда треба да дефинишемо све што треба да представља та сарадња. Tо би било логично. Али овдје нема логике, већ само просте политичке агенде и то оне сирове", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да због преокупације НАТО-ом и сличним темама тренутно нико не спомиње друга питања која су дефинисана као обавеза, а ријеч је наставку економских, социјалних и других реформи, те да треба наставити са радом који је повезан са Реформском агендом.

"Tа реформска агенда садржи сет мјера које треба да поправе економско-социјалну ситуацију. Ми хоћемо да повећавамо плате и пензије. Желимо помоћи социјалним категоријама и побољшати образовање да не бисмо едуковали кадар који никад неће зарадити плату нити имати радно мјесто. Ту је и демографска ситуација, односно проблем људи који одлазе одавде, а посебна прича су мигранти који долазе. Влада Српске ради, али потребна нам је компактност и окупљеност око реформи на свим нивоима, а ми причамо о НАTО-у", каже Цвијановићева.

Она је истакла да Влада Српске добро ради свој посао и да Народна скупштина изгласа све оно што је договорено.

"Али немогуће је завршити причу у вези са мостом `Братољуб`, јер се немамо с ким договорити о томе како реализовати договорене стратегије и слично. Зато су неки пројекти успорени, јер су на нивоу БиХ успавани, не реагују и не желе да сарађују с Српском. А шта они раде? Изгубе изборе и десет мјесеци сједе у фотељама. Кредибилнији би били да кажу да излазе из власти и да онда покушају равноправно наћи своје коалиционе партнере. Tо би било кредибилније од њих да кажу тражите ви, тражићемо и ми", каже Цвијановићева.

Говорећи о спољној политици, она је истакла да Српска жели сарадњу са свима.

"Не можемо да се изолујемо. Не треба нам нико за непријатеља. Свијет је усмјерен негдје друго и добро је да нисмо дио тога. Лоше је кад нас увлаче у те расправе па кажу има лошег утицаја ових или оних. Ми смо сићушни у глобалним размјерама. Једини начин је да градимо пријатељство са свима. Партнерство, пријатељство, инвестиције. Негдје ћете бити само партнер, негдје прави пријатељи. Најбитније је да ни на политичком, ни на економском плану ни са ким не смијете бити у непријатељским односима", рекла је Цвијановићева.