ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура13/08/2019

ПОЧЕЛА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА РАКАНИ

 

НОВИ ГРАД, 13. АВГУСТА /СРНА/ - У Новом Граду почела је Ликовна колонија Ракани на којој ће учествовати академски сликари из Београда, Ниша, Градишке, Бањалуке, као и домаћини Сања Ступар, Данијела Колунџија и Драгана Бабић.

 

У току колоније до понедјељка, 19. августа, ствараће сликари Марија Сибиновић, Јована Ђорђевић, Борис Богдановић из Београда, Марина Војводић из Новог Сада, Горана Стојаков из Ниша, Милован Чикић из Градишке, Ђурђица Бјелошевић, Бранко Јунгић и Алекса Видаковић из Бањалуке.

Почетак овогодишњег ликовног саборовања озваничен је изложбом радова насталих прошле године.

Отварајући синоћ изложбу у градској галерији, замјеник начелника општине Бојан Лукач рекао је да је ова манифестација која траје више од 30 година изузетно значајна за Нови Град.

"Сви смо поносни на Ликовну колонију Ракани и сви Новљани знају да она траје више од 30 година и окупља значајне академске сликаре који нова дјела стварају поред ријеке Уне, а уједно се упознају са љепотама нашег града", рекао је Лукач.

Ликовни критичар Синиша Видаковић каже да је Ликовна колонија Ракани једна од три најзначаније у БиХ.

"Гледано у ширим размјерама, још од 20-их година прошлог вијека, кад је Надежда Петровић кренула са причом о ликовним колонијама почели су да се окупљају сликари, највише да би представили љепоте свог краја. Од тада су прво у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, затим и у бившој Југославији почеле да се организују ликовне колоније", рекао је Видаковић.

Он је истакао да данас у Републици Српској и Федерацији БиХ постоје 43 колоније које трају дуже или краће, а Ликовна колонија Ракани је и по трајању и квалитету међу три најзначаније заједно са колонијама Бардача и Острожац.

Он је рекао да је у депоу Ликовне колоније Ракани која је први пут одржана 1985. године, више од 600 слика, те да је у њеном раду до сада учествовало више од 300 сликара.

Директор Културно-образовног центра Дражен Бабић навео је да се ова културна манифестација организује уз подршку Министарства просвјете и културе и општине Нови Град.

На крају Ликовне колоније биће организована изложба радова насталих ове године у простору поред ријеке Уне гдје раде умјетници, а синоћ отворена изложба у градској галерији биће постављена до 26. августа.