ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/08/2019

СЛУЖЕН ПОМЕН СРПСКИМ ДЈЕЧАЦИМА УБИЈЕНИМ НА РИЈЕЦИ БИСTРИЦИ

 

ГОРАЖДЕВАЦ, 13. АВГУСTА /СРНА/ - У Цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу код Пећи данас је служен парастос поводом 16 година од убиства Ивана Јововића /19/ и Панте Дакића /12/, те рањавања четворо српске дјеце која су се купала на ријеци Бистрици.

 

Након парастоса положени су вијенци и цвијеће код споменика Дакићу и Јововићу.

Игуман Манастира Високи Дечани Сава Јањић рекао је послије парастоса да је обиљежавање 16 година од убиства двоје српске дјеце у Гораждевцу истовремено и подсјећање на све који су страдали на светој косовско-метохијској земљи која је крвљу натопљена.

"Панто и Иван су узети у свом детињству као најлепши плодови Гораждевца", навео је игуман Сава, присјећајући се тренутка када је изашао на ријеку Бистрицу и затекао крв, разбацану дјечију обућу и одјећу.

Он је додао да се треба молити, како за оне који су страдали, тако и за оне који су опстали, чувајући вјеру и вјерујући у своју цркву.

"Молимо се Господу да живимо у миру измирени међу собом и са другима овде у селу, а онда и свуда где нас има, обједињујући се око оног што нас је вековима обједињавало, а то је наша вера и свест да смо деца Светог Саве", истакао је игуман Сава.

Он је рекао да се треба молити и да они који су починили злочин на ријеци Бистрици буду изведени пред лице правде и да Срби остану на својој светој косовско-метохијској земљи.

Милосав Дакић, отац убијеног Панте, каже да је тог дана на стотину српске дјеце на импровизованом купалишту на ријеци Бистрици испаљено 80 метака из аутоматског оружја.

Он је подсјетио да су на купалишту била дјеца од пет до 25 година и замолио све људе да помогну да, зарад мира и спокоја, буду пронађени злочинци.

Милосав Дакић је замолио своје сународнике и све људе добре воље да у Гораждевац не доводе злочинце попут Хашима Tачија, Рамуша Харадинаја и оне за које Срби, сви до једног, знају да су окрвавили руке и да су починили злочине над Србима.

"Рођен сам на Косову. Хиљадама година овде смо живели и никада нисмо оставили ову свету метохијску земљу, о чему сведочи и Црква Светог Јеремије изграђена 1.200 године", подсјетио је Дакић и поручио да не постоји сила која ће њега и његову породицу натјерати да Пантине кости остави у туђој земљи.

За данас заказано постављање спомен-плоче на ријеци Бистрици је отказано јер су организатори, без консултација са породицама, исписали на спомен-плочи чак и погрешно име Пантелија умјесто Панто Дакић.

"Нису нас консултовали, нити су свесни да ће злочинци ту плочу одмах скинути и над њом се иживљавати, а то би за нас родитеље значило поновно убијање наше деце", каже Дакић.

У име Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију парастосу је присуствовао помоћник директора Канцеларије Зоран Бојовић који је рекао да би, судећи према броју жртава кроз вијекове и у најновије вријеме, било боље да је света косовско-метохијска земља мање плодна, јер би било мање оних који би је жељели.

"Страдали смо, страдамо и данас живећи у страху иако желимо само да у миру купимо плодове свог рада и да имамо парче слободног неба. Тог по злу никада незаборављеног 13. авуста 2003. године јасно су нам поручили да нам то не дају", навео је Бојовић.

Према његовим ријечима, убице које имају име и презиме, како и они који им помажу да избјегну казну, и данас слободно шетају толико година након злочина.

"Колико год да је човек склон праштању, не можемо рећи да сви ти тужиоци и судије нису криви јер их не дотичу патња наше деце и сузе њихових родитеља", рекао је Бојовић, наглашавајући да Срби не желе да се овако нешто икада икоме догоди.

У оквиру посјете Гораждевцу, Бојовић је у центру села положио и вијенац на споменик гораждевачким жртвама НАТО бомбардовања и обећао да ће Србија наставити да помаже свом народу на Косову и Метохији и да ће та помоћ у наредном периоду стићи до оних којима је намијењена.

Непознате особе су 13. августа 2003. године из аутоматског оружја убиле Пантелију Дакића /12/ и Ивана Јововића /19/. Док су се купали у Бистрици тешко су рањени Богдан Букумирић /14/, Марко Богићевић /12/, Драгана Србљак /13/ и Ђорђе Угреновић /20/.

Злочин који су, највјероватније, извршили албански терористи с циљем етничког чишћења Космета од Срба, обавијен је велом тајне, а Еулекс је као и претходно Унмик обуставио истрагу због наводног недостатка доказа.