ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/08/2019

СТЕЋЦИ ПОД ЗАШТИТОМ УНЕСКА ПОСТАЛИ ВИДЉИВИ И ПРИСТУПАЧНИ

 

ФОЧА, 14. АВГУСТА /СРНА/ - Асоцијација младих Фоча уредила је локалитет стећака Мрамор-Црквина у селу Врбица у фочанској мјесној заједници Заваит, који је на листи свјетске баштине Унеска.

 

Стећци су били тешко приступачни, зарасли у густо шибље, које су волонтери Асоцијације младих раскресали и ово изузетно вриједно налазиште средњовјековних надгробних споменика учинили видљивим и олакшали му приступ.

Волонтерима Асоцијације младих у чишћењу су помогли чланови општинске Туристичке организације, Музеја Старе Херцеговине и Цивилне заштите, а посао су надгледали стручњаци Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Постављена је и туристичка сигнализација коју је обезбиједила Туристичка организација.

Предсједник Асоцијације младих Александар Видојевић каже да се на овом локалитету, удаљеном око 200 метара од пута Заваит-Челебићи, налази око 220 стећака.

"Уклонили смо шикару и омогућили приступ стећцима, а Туристичка организација је обезбиједила путоказе који су постављени у мјесту Заваит. На самом локалитету постављена је информативна табла на којој стоји да су стећци под заштитом Унеска", рекао је Видојевић.

Он је истакао да је ова локација стећака веома интересантна и једна од најзначајнијих у БиХ.

"Велики је број украса, а посебно су значајни крстови, пастирски штап, мачеви. Надамо се да ће у будућности овај веома атрактивни локалитет бити у већој мјери посјећен и представљен цијелој заједници", навео је Видојевић.

Акција чишћења приступа стећцима организована је у оквиру пројекта "У камену уклесано" Фондације Мак Диздар.

Асоцијација младих раније је уредила и локалитет стећака на узвишењу изнад Фоче у близини села Зубовићи.