ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/08/2019

БРКИЋ: ОМОГУЋИТИ ПРИПРАВНИЧКИ СТАЖ ДЈЕЦИ СА СРЕДЊОМ СТРУЧНОМ СПРЕМОМ

 

БАЊАЛУКА, 14. АВГУСТА /СРНА/ - Градска организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Бањалука упутила је захтјев руководству Републичке организације породица погинулих да од надлежних институција Републике Срске затраже да се дјеци несталих и погинулих бораца која имају средњу стручну спрему омогући обављање приправничког стажа од шест мјесеци.

 

"Предлажемо Републичкој организацији да поднесе захтјев да се у Акциони план запошљавања уврсти и финансирање 100 одсто износа бруто плате за дјецу погинулих и несталих бораца са средњом стручном спремом без радног искуства у трајању од шест мјесеци", рекао је Срни предсједник бањалучке Градске организације Станислав Бркић.

Он сматра да би на овај начин подстакли послодавце да омогуће дјеци са средњом стручном спремом да одраде приправнички стаж и да, евентуално, након одрађеног приправничког стажа добију запослење.

Бркић је подсјетио да Влада Републике Српске, заједно са Заводом за запошљавање, сваке године доноси Акциони план запошљавања у којем је предвиђено финансирање 100 одсто износа бруто плате за дјецу погинулих бораца са високом стручном спремом без радног искуства.

Он је напоменуо да је један од основних циљева и задатака ове организације запошљавање дјеце несталих и погинулих бораца Војске Републике Српске.

"На евиденцији Завода за запошљљавање тренутно се налази највише дјеце са завршеном средњом стручном спремом и њихово запошљавање представља велики проблем", рекао је Бркић.

Он је навео да је овај захтјев упутио предсједнику Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељку Митровићу и предсједнику Одбора дјеце потомака погинулих бораца Српске Горану Тимотији.