ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/08/2019

ОД СТРУЈЕ СТРАДАЛО 40 ПТИЦА

 

БЕОГРАД, 14. АВГУСTА /СРНА/ - У близини Параћина пронађено је 40 птица, међу којима јато бијелих рода, које су страдале усљед струјног удара на далеководу који се протеже дуж тока Велике Мораве.

 

Испод 13 прегледаних далеководних стубова, орнитолози су пронашли 28 мртвих бијелих рода, као и девет гавранова и по једног мишара, сиву врану и чворка, навело је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије на свом сајту.

Далековод пролази кроз плодна поља долине Велике Мораве, а у непосредној околини налазе се градска депонија и бројне баре настале вађењем пијеска и шљунка.

"Застарашујући призор птица са спрженим ногама и перјем јасно је указивао на то да су птице страдале услед струјног удара. Док смо пребројавали птице нисмо се надали да ћемо се суочити са чињеницом да је на тој локацији страдало цело јато белих рода", рекао је Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица.

Према његовим ријечима, оно што забрињава је да се птице на тој локацији налазе у својеврсној еколошкој замци јер бијеле роде користе долину Велике Мораве као селидбени коридор, а депонију у близини далековода као извор хране.

"Кобни стубови далековода се налазе између ове две важне тачке и птицама делују као добро место за одмор", објаснио је Кнежевић.

О свему су обавијештени Завод за заштиту природе Србије и Инспекција за заштиту животне средине општине Параћин, која је организовала прикупљање лешева птица.

Према доступним подацима, овај случај је до сада најдрастичније страдање птица од електричне енергије у Србији.

Вишемјесечни мониторинг орнитолога из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије указао је на потребу за хитном изолацијом стубова и жица средњонапонских далековода.