ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/08/2019

ПРЕДЛОЖЕНО ОСНИВАЊЕ УСТАНОВЕ КОЈА ЋЕ УПРАВЉАТИ ПАРКОМ ПРИРОДЕ "УНА"

 

НОВИ ГРАД, 14. АВГУСТА /СРНА/ - Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача изјавио је да ће Влади Републике Српске и ресорном министарству данас бити упућен приједлог за оснивање јавне установе која ће управљати заштићеним простором парка природе "Уна", са сједиштем у Новом Граду.

 

Дрљача је рекао је Срни да је у овој општини завршено јавно излагање приједлога одлуке о проглашењу парка природе "Уна".

"Током јавног увида није било примједаба или сугестија. Наш приједлог је да се оснује јавна установа која ће управљати заштићеним простором и да њено сједиште буде у Новом Граду", рекао је он.

Дрљача очекује да ће Влада Српске током овог мјесеца прогластити парк природе "Уна".

Поступак за проглашавање претходне заштите подручја ријеке Уне покренуло је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, узимајући у обзир чињеницу да постоји опасност да ће бити озбиљно угрожено у случају изградње одлагалишта радиоактивног и истрошеног нуклеарног горива на локацији Tрговска гора у Хрватској.

На захтјев овог министарства, Републички завод за заштиту културноисторијског и природног насљеђа сачинио је стручно мишљење на претходну заштиту ријеке Уне и студију заштите.

Претходна заштита ријеке Уне проглашена је актом Владе Српске 29. априла прошле године, чиме је управљање Парком повјерено општинама Крупа на Уни, Нови Град, Костајница и Козарска Дубица које током двије године, колико траје привремена заштита, имају задатак да обезбиједе спровођење прописаних режима заштите и очување природног добра.

Министарство је 11. јула на сајту Владе објавило ​​Приједлог одлуке о проглашењу Парка природе "Уна" и Студију заштите за проглашење овог парка.