ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/08/2019

ЏИХАДИСТИ ТРАЈНА И НАЈВЕЋА ПРИЈЕТЊА ПО БЕЗБЈЕДНОСТ

 

БЕЧ, 14. АВГУСТА /СРНА/ - Исламистички екстремизам и џихадистички тероризам представљају трајну и највећу пријетњу по безбједност Аустрије и либерално-демократска друштва, наводи се у годишњем извјештају Службе за заштиту уставности и борбу против тероризма /БВТ/.

 

У извјештају се истиче да власти Аустрије дају приоритет спровођењу мјера против активности "Ал каиде" и "Исламске државе", али и мањих група које су повезане или инспирисане овим великим терористичким организацијама.

БВТ упозорава да су напади у више европских градова у посљедњих неколико година показали да постоји пријетња и од појединаца који сами врше нападе.

Документ је показао да се до октобра 2017. године у Сирији и Ираку на страни исламиста бори 313 аустријских држављана, од којих се, према процјенама, у Аустрију вратило њих 94.

У извјештају се истиче да су власти успјешно спријечиле одлазак 59 лица из Аустрије у Сирију и Ирак, укључујући 22 жене, а да су до августа 2017. године ухапшена 64 страна борца, од којих је 20 одсто њих у добу од 16 до 21 годину.

Извјештај БВТ-а показује и то да су борци из Аустрије, углавном припадници друге генерације миграната из Чеченије, Турске и БиХ.

БВТ сматра да пријетњу представљају повратници и лица која су спријечена у намјери да напусте Аустрију и придруже се џихадистима.

Иако не постоји позната група џихадиста у Аустрији, аустријски муслимани пружају подршку међународним групама као што су "Исламска држава" или "Хамас", а поједини аустријски држављани су 2014. године своју подршку истицали објављивањем фотографија на друштвеним мрежама.

У Аустрији до сада није извршен ниједан терористички напад, али постоје одређени извјештаји о оснивању група присталица "Исламске државе" у Бечу.

Служба наводи и то да је забринута због, како је наведено, "џихадистичке екстремистичке мреже" на подручју западног Балкана, која може да представља опасност по Аустрију, уз напомену да у тој земљи живи значајан број Срба и Бошњака.

Правни оквир за борбу против тероризма у Аустрији је широк и свеобухватан, а у јулу 2013. године усвојена је Аустријска безбједносна стратегија у којој се наглашава међународна сарадња у подручју борбе против тероризма.

У стратегију је укључена и "успјешна интеграција имиграната", коју аустријске власти сматрају неопходном за спречавање радикализације и екстремизма у Аустрији.

Аустријске власти су у оквиру спречавања екстремизма у октобру 2017. године забраниле ношење бурке у јавности или било каквог одјевног предмета који прекрива цијело лице.