ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/08/2019

МОСКВА ЋЕ ПОМОЋИ ОБНОВУ ДИЈАЛОГА, АКО БЕОГРАД ЗАТРАЖИ

 

БЕОГРАД, 15. АВГУСТА /СРНА/ - Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је данас да је о питању Космета потребна додатна активност међународне заједнице, а да је Русија спремна да помогне у успостављању или обнови дијалога Београда и Приштине.

 

Он је истакао да је Русија спремна да помогне дијалог ако Београд затражи њену помоћ, прије свега у Савјету безбједности УН.

"Ако Београд или неки други фактори желе учешће Русије, и на то смо спремни, али желимо да будемо сигурни да ће дијалог бити развијан стриктно у оквиру међународног права, односно Резолуције 1244 Савјета безбједности УН,", рекао је Боцан-Харченко за Телевизију "Прва".

Упитан да ли би Русија као рјешење косовског проблема прихватила размјену територија, односно разграничење, он је одговорио да Русија има генерални став о том питању, а то је да је спремна да подржи све што одговара Београду и што је, прије свега, у оквиру међународног права.

Боцан-Харченко каже да Русија сматра да је немогуће да Косово постане чланица међународних институција, прије свега УН.

Коментаришући то што је пет земаља чланица Савјета безбједности УН скоро истовремено промијенило своје амбасадоре у Србији, Боцан-Харченко је рекао да је увјерен да ту не постоји заједничка одлука и размишљање.

Он је напоменуо да можда постоји нека општа визија да је Србија кључна држава за западни Балкан, као и да постоје додатне тензије када је ријеч о Косову и Метохији.

Говорећи о руско-српском хуманитарном центру у Нишу, Боцан-Харченко је рекао да је он отворен за медије и јавност, а да се у њему налазе људи и опрема за ватрогасне и хуманитарне активности.

Он је нагласио да у том центру не постоји ниједан знак да то може бити војна база.

Према његовим ријечима, недавна примопредаје руских оклопних возила у Нишу обављена је у оквиру редовних активности, а одлука о томе донесена је раније.

"То је помоћ на основу нашег уговора о војно-техничкој сарадњи", подсјетио је Боцан-Харченко и додао да би требало да буде испоручено још 30 оклопних возила и тенкова.