ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/08/2019

БЕОГРАД УСПИЈЕВА ДА СНАБДИЈЕВА СРБЕ НАМИРНИЦАМА НА КОСМЕТУ

 

БЕОГРАД, 18. АВГУСТА /СРНА/ - Србија, упркос притисцима на терену и појачаним полицијским и инспекцијским контролама, проналази начине да осигура стабилно снабдијевање српског народа на Косову и Метохији, прије свега на сјеверу покрајине, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

 

"Намера Приштина протеклих месеци била је да се застрашивањем и рестрикцијама сломи отпор и отупи воља Срба на северу Косова и Метохије. Север је опсесивна мета Приштине, један велики трн у оку. Али, уверен сам да Србе неће успети да потчине и подјарме, јер истрајност имају, а имају и неупитну подршку Београда, државе Србије, па и читавог српског народа", рекао је Ђурић за "Политику".

Ђурић је навео да је Србија у јеку политичке и дипломатске борбе за опстанак Срба у тој покрајини, успјела да издвоји средства за инвестициони циклус какав није виђен деценијама, а који већ резултира стотинама пројеката, радним мјестима и социјалном сигурношћу за српски народ.

"Против гетоизације борићемо се индустријализацијом и економским напретком у српским срединама на Косову и Метохији и сигуран сам да Албанци већ сада са завишћу и носталгијом гледају на то како се једна озбиљна држава опходи према својим грађанима и њиховој будућности", рекао је Ђурић.

Говорећи о спекулацијама у Приштини да ће у септембру бити одржани ванредни парламентарни избори, Ђурић је изразио очекивање да ће ти избори, ако их буде, за посљедицу имати прекомпозицију албанске политичке сцене, али да се у односу албанске политичке елите према српском народу ништа неће промијенити, јер све албанске партије имају отворену антисрпску платформу.

"Сви ће током кампање упирати прстом на Србе као дежурне кривце за све неуспехе такозваног косовског државотворног пројекта. Читава та лоповска политичка елита ће настојати да своје грехе сакрије иза агресивне антисрпске реторике и бојим се да улазимо у један веома и политички и безбедносно осетљив период", рекао је Ђурић.

На питање о будућности дијалога Београда и Приштине, Ђурић је запитао "о чему да се разговара", када заједница српских општина не постоји, када Приштина упада са специјалним полицијским снагама на сјевер Космета, хапси и застрашује невине Србе, не признаје српске пасоше, забрањује посјете српским званичницима.

"Ако то треба да буде дијалог о неком свеобухватном решењу, о чему да се разговара када су све идеје које су дошле са српске стране одбачене и када је компромис постао заборављена и готово презрена реч", додао је Ђурић.

Ђурић је рекао да нема никаква очекивања од Специјалног суда за злочине такозване Ослободилачке војске Косова /ОВК/ у Хагу и додао да не мисли да су они који су чинили злочине на Косову и Метохији, као ни њихови политички спонзори, спремни да на било који начин суде сами себи.

"Правда је спора, али достижна, јер ратни злочини не застаревају и кад-тад ће сва њихова злодела доћи на наплату", поручио је Ђурић.