ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/08/2019

СИТУАЦИЈА У СРПСКИМ ЕНКЛАВАМА ИЗУЗЕТНО ТЕШКА

 

БЕОГРАД, 18. АВГУСТА /СРНА/ - Француски хуманитарац Арно Гујон рекао је да Приштини смета то што износи истину о положају Срба на Косову и Метохији, због чега му и даље не дозвољава улаз у ову покрајину, у којој је ситуација у српским енклавама изузетно тешка.

 

"Људи не само што немају средства за живот већ ни основну слободу кретања и говора на српском језику у многим местима", рекао је Гујон за "Вечерње новости".

Он је додао да је други разлог што му је забрањен улазак тај што Приштини вјероватно смета то што на западу, а прије свега у Француској, организација "Солидарност за Косово", чији је шеф, говори о хуманитарној ситуацији у српским енклавама и што указује на кршење људских права Срба и осталих мањина.

"`Солидарност за Косово` је израсла у велику и озбиљну организацију, која конкретно делује на терену и помаже људима да опстану на свом огњишту, да не оду са родне земље и огњишта", каже Гујон.

Француски хуманитарац је пут црногорског приморја ових дана, посредством организације "Солидарност за Косово", осму годину заредом, одвео малишане из српских енклава са Косова.

"Мој пријатељ из Француске, који као волонтер прави дневник путовања, разговарао је с децом. Питао је једну девојчицу шта јој се свиђа на мору, а она му је одговорила да су људи, које не познаје, добри према њој, док је тамо, где живи, углавном псују кроз отворене прозоре аутомобила. То све објашњава", рекао је Гујон.