ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 19/08/2019

НАСЕЉЕ У КАМЕНУ ИЗ ПРОШЛОГ ДОБА

 

КОTОР, 19. АВГУСTА /СРНА/ - Костањица, насеље у општини Котор, током љетне сезоне има много више туриста него локалног становништва.

 

Ово насеље, које има свега 120 становника, назив је добило по костању или питомом кестену, односно шуми кестена која се налази изнад кућа, а први пут помиње у 16. вијеку.

Костањ је изузетно квалитетан и јестив, а раније га је било много више, па чак и за извоз.

У посљедњих 20 година број стабала је све мањи, а књижевник из овог мјеста Обрад Павловић каже да се стабла суше због климатских промјена или киселих киша.

Осим што је плод јестив, дрво кестена је кориштено за квалитетну грађевинску столарију и врло је исплативо, напомиње Павловић.

Куће у Костањици углавном су грађене од камена и становници су сагласни да је то најбољи грађевински материјал који љети кућу хлади, а зими грије.

Ријеч је о мјешавини стилова из млетачког и османског периода, али преовладава приморско-медитерански начин градње.

У мјесту постоје двије цркве - православна Свете Госпође и католичка Светог Ивана Крститеља. Обје цркве саграђене су крајем 19. вијека.

Становништво се, осим туризмом, бави узгојем шкољки, али је и даље обичај да бар један мушкарац из куће буде поморац.

Предсједник мјесне заједнице Драган Павловић са члановима породице /братом и сином, који има пет година/ ради све што може да становници и туристи буду задовољнији - чупа траву, чисти и пере степенице које воде до цркве и мјесног гробља које се ту налази, излива бетон за потребе паркиралишта...

Љетна атракција је "Морињска гитаријада", традиционална манифестација која се одржава крајем јула, а на њој се ове године окупило око 2.000 посјетилаца.

У Костањици је занимљивост бунар или бистијерна - стари назив за цистерну, односно точак за воду са којег се становништво некада давно снабдијевало водом.

Дјеца из Костањице, њих десетак, похађају школу у Морињу, мјесту удаљеном један километар, гдје иду до шестог разреда, а потом школовање настављају у Бијелој или Котору.

Костањица, окупана сунцем, нуди море, мир и додир прошлог времена и традиције.