ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија21/08/2019

ПЕТРИЧЕВИЋ: ПРИМЈЕР ДОМАЋИНСКОГ ОДНОСА ПРЕМА ИНВЕСТИТОРИМА

 

ДЕРВЕНТА, 21. АВГУСТА /СРНА/ - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је да Дервента представља примјер успјешне општине и домаћинског односа власти према страним инвеститорима.

 

"Дервента је општина са најјачим привредним развојем и позната по великом броју страних инвеститора. Ова општина је од 2013. године члан Сарадничке мреже и даје континуирану подршку програму инвестирања страних улагача", рекао је новинарима Петричевић који је данас у Дервенти отворио 14. Дервентски сајам привреде и туризма на којем учествује 130 излагача из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Хрватске.

Он је истакао да Дервента треба да буде примјер другима како треба радити.

"Ту смо да подржимо активности сајма на којем људи стичу нова познанства и стварају нове ангажмане", рекао је Петричевић.

Начелник општине Дервента Милорад Симић рекао је новинарима да у овој локалној заједници послују 824 привредна субјекта и да има 30 страних компанија.

"Ако поредимо Дервенту прије рата са 57.000 становника и 14.000 запослених, те ову данас са 26.500 становника и 7.000 запослених, то је велики резултат", навео је Симић.

Мирослав Симић, директор Спортског центра који је организатор сајма, истиче да су излагачи своје производе изложили на више од 3.200 метара квадратних отвореног и затвореног сајамског простора.

"Излагачи представљају своју богату понуду уз мноштво сајамских поклона и попуста. Улаз на сајам је бесплатан", рекао је Симић.

Међу излагачима је и тринаестогодишњи Драго Савић који је изложио пет икона и два цртежа.

Велику подршку пружио му је дјед Маринко Думанић који се бави израдом икона техником пирографије.

"Већ 12 година излажем на Сајму привреде и туризма у Дервенти, али и на сајмовима у Модричи, Броду, Лакташима, Бијељини, Вишеграду. Унук је имао прву изложбу или наступ на сајму 2017. године", истиче Думанић.

Боро Јелић из Брода каже да на сајму у Дервенти учествује од самог почетка, највише због дружења, познанства и договора о пласману меда и производа од меда.

Отварању сајма присуствовали су и народни посланик Игор Жунић, те представници општина Дервента, Брод и Модрича.

На свечаности отварања наступили су Културно-умјетничко друштво "Дервента" и пјевач Дарко Ђекић.

Манифестација се одржава под покровитељством Министарства трговине и туризма Републике Српске, Привредне коморе Српске и начелника општине Дервента Милорада Симића.

Сајам је отворен до петка, 23. августа, од 10.00 до 21.30 часова.