ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет21/08/2019

ПУТИН: МОСКВА ЋЕ МОРАТИ ОДГОВОРИТИ НА НОВУ ПРИЈЕТЊУ

 

ХЕЛСИНКИ, 21. АВГУСТА /СРНА-Ројтерс/ - Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас да су САД сада у позицији да распоређују нове копнене крстареће ракете у Румунији и Пољској, што представља пријетњу на коју Москва треба да одговори.

 

Пентагон је почетком седмице саопштио да је извршено пробно испаљење крстарећег пројектила који је погодио своју мету након лета дужег од 500 километара и то је прва слична проба од када су се САД повукле из Споразума о нуклеарним ракетама средњег домета /ИНФ/.

Путин је током посјете Хелсинкију нагласио да би Вашингтон могао да искористи постојеће лансирне системе у Румунији и Пољској за испаљење новог пројектила, што знали да то наоружање лако и брзо може распоредити, уколико то пожели.

"Лансирање овог пројектила може бити извршено са лансирног система који се већ налазе у Румунији и Пољској. Све што треба да учине је да промјене компјутерски програм. Мислим да наши амерички партнери неће обавјестити ЕУ о томе. То је нова пријетња на коју ми морамо реаговати", истакао је Путин.

САД су саопштиле да немају непосредних планова за распоређење нових копнених пројектила у Европи.

Путин је изјаву дао након разговора са финским предсједником Саулијем Нинистом.