ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/08/2019

ЈОВИЋ: ПОЛИТИКА И ЦРКВА ОДГОВОРНИ - НАПАДИ НЕЋЕ ПРЕСТАТИ

 

ЗАГРЕБ, 22. АВГУСТА /СРНА/ - Дејан Јовић, политиколог и некадашњи кандидат Самосталне српске демократске странке на изборима за Европски парламент, упозорава да је тешко живјети са онима који Србе у Хрватској сматрају за агресоре и оцјењује да су политика и Црква одговорни за антисрпску климу у Хрватској.

 

"Данас бранитељска удружења долазе у школе да тумаче историју, уплићу се у курикулум /образовну реформу/..." наводи Јовић, који не вјерује да ће напади на Србе престати, а мржња нестати.

Он напомиње да у љетним мјесецима, нарочито у вријеме прославе "Олује", долази до ескалације говора мржње, којим се за рат окривљује цијела српска заједница.

Дошла је нова генерација, рођена након 1995. године и они који живе од слављења рата се плаше да ће та и млађе генерације бити равнодушне према тековинама рата, а придружила се и /Католичка/ Црква.

Јовић за портал "Индекс" упозорава да Хрватска мора да престане да слави рат и говор према коме су деведесете године прошлог вијека значиле јединство те да су то најблиставији дијелови историје.

"Tо једноставно није истина. Хрватска се деведесетих распала на Србе и Хрвате и то је катастрофа. Слављењем рата и даље живимо у послијератном ванредном стању.

Нажалост, Хрватска то неће престати радити, јер су створене елите којима годи да их називају најбољом генерацијом која је остварила хиљадугодишњи сан", сматра Јовић.

Према њему, значајну улогу осим Цркве и политике у одржавању пламена мржње имају и школе, естрада, филмови.

"Срби се приказују стереотипно и стално се подгријава та прича о цијелој заједници као непријатељима и агресорима. Јако је тешко живјети у миру с неким којег из дана у дан називате агресором", закључује Јовић.