ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/08/2019

КАЗНИТИ ПОЧИНИОЦЕ НАПАДА НА СРБЕ

 

БАЊАЛУКА, 22. АВГУСТА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је догађај у Книну доказ да је положај Срба у Хрватској изузетно тежак и да је то положај потпуне дискриминације и сталног сијања страха.

 

Додик је нагласио да је Хрватска земља Европске уније, те да би у Унији требало да буду неприкосновене слободе људи.

"Онемогућити људима да слободно гледају пренос утакмице свакако говори о мржњи тих који су то починили, о мржњи коју имају према Србима", истакао је Додик за АТВ коментаришући напад на Србе у кафићу у општини Бискупија код Книна гдје су гости синоћ гледали фудбалски меч између београдске "Црвене звезде" и швајцарског "Јанг бојса".

Он је додао да је ово тренутак да будемо солидарни према тим људима и многим незнаним Србима који живе у Хрватској, као и на простору Федерације БиХ, а изложени су, како каже, можда је прејака ријеч, тортури која се спроводи и има елемената тортуре.

Додик је истакао да треба да будемо солидарни према њима и да затражимо од Хрватске ефикасну интервенцију те да се они који су то учинили видљиво и транспарентно казне.

"Покушавам да рационално дам одговор, а мој емотивни одговор је могао да буде много оштрији. Једино што сада можемо учинити је да, путем наших институција и организација у Хрватској, затражимо да се ригорозно казне они који су то учинили", истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Петоро људи је повријеђено, међу њима деветогодишње дијете, када је група маскираних нападача упала у кафић у општини Бискупија код Книна гдје су гости синоћ гледали фудбалски меч између београдске "Црвене звезде" и швајцарског "Јанг бојса" у оквиру плеј офа Лиге шампиона.

Повријеђени су хоспитализовани у локалној болници.

И у Ђеврскама код Кистања је неколико особа ушло у локални кафић и почело провоцирати госте који су гледали утакмицу.

Ријеч је углавном о провокацијама на националној основи, рекао је власник кафића.

Из Полицијске управе шибенско-книнске саопштено је да је неколико особа, које се доводе у везу са нападом на власника и госте кафића у Уздољу код Книна, приведено на криминалистичку обраду.