ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/08/2019

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ ТЕЖЊА ДА СЕ ЦРКВЕ "ПОДРЖАВЕ"

 

ЦЕТИЊЕ, 22. АВГУСТА /СРНА/ - Адвокат Драган Шоћ оцијенио је да Приједлог закона о слободи вјероисповијести не говори непосредно о одузимању црквене имовине у Црној Гори, али да се у пракси може видјети тежња да се цркве и манастири први пут у историји "подржаве", односно да постану државна својина.

 

"Сви ми знамо из изјава челника власти и њиховог односа у посљедњих пар десетина година да би то погодило искључиво православну цркву у Црној Гори, односно, превасходно је усмјерено против Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке које у суштини покривају скоро читаву територију Црне Горе. То је оно што је изазвало спор", рекао је Шоћ, коментаришући Приједлог закона о слободи вјероисповјести и увјерења и правном положају вјерских заједница у Црној Гори.

Он сматра да се сви обрачуни од актуелне власти своде на два стуба црногорског ентитета - Петровиће и Митрополију црногорско-приморску.

"Што се тиче Петровића и њиховог насљеђа, обрачун са њима је већ почео отварањем питања Његошевог писања", рекао је Шоћ за Радио "Светигору", оцијенивши да тако полако почиње да се ствара амбијент да се изврши ревизија тог насљеђа.

Према његовом мишљењу, у том обрачуну са Петровићима толерише се још краљ Никола, посебно из оног периода када је он практично детронизован, објављено је на званичном сајту Митрополије црногорско-приморске са Цетиња.

"С једне стране, на основу тога, таква политика покушава да краља Николу прикаже као жртву, а с друге покушава да заташка што је краљ Никола у ствари био – промотер и носилац мисије државног уједињења Срба на цијелом простору њиховог живљења", рекао је Шоћ, који је некадашњи министар правде у Влади Црне Горе.

Према његовим ријечима, послије Петровића остао је још један стуб, а то је у суштини носећи стуб - Митрополија црногорско-приморска.

"Петровића без Митрополије нема нити би Црне Горе било без Митрополије црногорско-приморске Православне цркве", навео је Шоћ.

Он је оцијенио да предсједник Црне Горе Мило Ђукановић покушава од историјске српске Спарте Црне Горе да направи антисрпски Спарту и изразио наду да му то неће успјети.