ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/08/2019

ПРВА ЗВИЈЕЗДА ШОУ-БИЗНИСА И ЖЕНСКА ИКОНА

 

БИЈЕЉИНА, 22. АВГУСТА /СРНА/ - Најпознатији филмски заводник и једна од икона Холивуда Рудолф Валентино умро је 23. августа 1926. године - био је омиљена мета филмских критичара и магнет за женску публику.

 

Валентино је рођен у Италији, а постао је екстра популаран захваљујући улогама у филмским класицима двадесетих година прошлог вијека попут "Четири јахача апокалипсе", "Шеик", Крв и пијесак", "Орао" и "Шеиков син".

Врло брзо постао је прва поп икона Холивуда и секс-симбол те ере, познат као "латино љубавник".

У Америци је радио физичке послове да би преживио. Желио је да постане глумац тада популарног нијемог филма, па је отишао у Лос Анђелес у Холивуд.

У почетку је добијао улоге криминалаца, јер је изгледао другачије од типичног и траженог америчког изгледа.

Незадовољан, вратио се у Њујорк гдје је упознао француског кинематографа Пола Ивана - и то је промијенило Валентинову судбину.

Његова улога у филму "Четири јахача апокалипсе" била је хваљена, а филм је, при пут у историји, зарадио више од милион долара у биоскопима, што му је отворило пут успјеха.

Након пет година уживања у енормној слави, Валентино се одједном срушио у њујоршком хотелу у којем је одсједао.

Одмах је у болници подвргнут хитној операцији - имао је велику упалу узроковану инфекцијом. Упркос операцији, његово стање није се побољшало.

Умро је у 31 години, а објава његове смрти изазвала је такву хистерију о којој је брујао цијели свијет.

Више стотина хиљада људи преплавило је улице Њујорка, а за спуштање цвијета на његов одар у локалној катедрали чекало се више сати.

Услиједила је и права драма - таблоиди су објавили како је изложено тијело лажно, али је погребна фирма одбацила те оптужбе.

Жене су захтијевале да виде његово тијело, а према новинским извјештајима тог доба, неколико жена тог дана извршило је самоубиство због смрти глумца у ког су биле заљубљене.

Пољска глумица Пола Негри, која је тврдила да је Валентинова вјереница, колабирала је док је стајала изнад изложеног тијела.

Рудилф Валентино сматра се претечом данашњих звијезда шоу-бизниса.