ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/08/2019

БОРЕНОВИЋ: НАПАД НА СРБЕ ПОСЉЕДИЦА РАДИКАЛИЗМА

 

БАЊАЛУКА, 22. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да напад на Србе у Книну није случајан, него је посљедица националистичке реторике и прећутног прихватања раста радикализма у Хрватској.

 

"Очекујем од кључних носилаца јавних функција у Хрватској, не само оштру осуду, него да и својим примјером почну да показују да је различитост у Хрватској прихватљива и пожељна, те да ова држава учини све да се овакви случајеви најстроже санкционишу, а српска национална мањина буде у потпуности заштићена", рекао је Бореновић.

Он је истакао да је ПДП упутио иницијативу Народној скупштини Републике Српске за формирање заједничке комисије са представницима Срба из Хрватске која би институционално радила на побољшању положаја српског народа у овој држави, саопштено је из ПДП-а.

Петоро људи је повријеђено, међу њима деветогодишње дијете, када је група маскираних нападача упала у кафић у општини Бискупија код Книна гдје су гости синоћ гледали фудбалски меч између београдске "Црвене звезде" и швајцарског "Јанг бојса" у оквиру плеј-офа Лиге шампиона.

Повријеђени су хоспитализовани у локалној болници.

И у Ђеврскама код Кистања неколико лица ушло је у локални кафић и почело провоцирати госте који су гледали утакмицу, а власник објекта каже да је ријеч углавном о провокацијама на националној основи.

Из Полицијске управе шибенско-книнске саопштено је да је неколико особа, које се доводе у везу са нападом на власника и госте кафића у Уздољу код Книна, приведено на криминалистичку обраду.