ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет24/08/2019

ВЕЛИКИ ПРОТЕСТ НЕДАЛЕКО ОД БИЈАРИЦА

 

ОНДАЈ, 24. АВГУСТА /СРНА-Ројтерс/ - Хиљаде антиглобалиста и активста за очување човјекове околине придружило се данас "жутим прслуцима" и баскијским сепаратистима на протесту недалеко од Бијарица, изражавајући противљење економским и социјалним политикама које промовише Г7.

 

Демонстранти су се окупили у оближњем граду Ондај, на граници са Шпанијом,
захтијеваћи неопходне мјере Г7 и других свјетских лидера.

"Врхунске капиталистичке вође су овдје и желимо да им покажемо да се борба наставља. Ви само видите више новца за богате, а ништа за сиромашне. Видимо шуме Амазона како горе и Арктик како се топи. Лидери нас морају саслушати", рекао је Алан Мисана, електричар стар 48 година, присталица "жутих прслука".

На протестима учествују људи из цијеле Француске, али и из других земаља, односно Шпаније, међу којима су и баскијски сепаратисти, који кажу да се боре против капитализма и фашизма.

Демонстранти су носили транспаренте са различитим порукама, од права хомосексуалаца до Палестинаца.

"Не Г7, желимо други свијет", писало је на једном транспаренту, а на другом "Шефови држава, Амазон гори, учините нешто".

Демонстранти су шетали од француског града Ондај до града Ирун у Шпанији, који је налази око 30 километара од Бијарица гдје се одржава самит Г7.

Самит обезбјеђује више од 13.000 полицијаца уз помоћ војске.