ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет24/08/2019

ЏОНСОН: ТУСК ЋЕ ОСТАТИ УПАМЋЕН КАО "ГОСПОДИН БЕЗ СПОРАЗУМА"

 

БИЈАРИЦ, 24. АВГУСТА /СРНА-Ројтерс/ - Британски премијер Борис Џонсон рекао је да ће предсједник Европског савјета Доналд Туск остати упамћен као "господин без споразума", ако не пристане на измјене споразума о "Бргезиту".

 

Џонсон је на тај начин одговорио на ранију изјаву Туска да ће битански премијер остати упамћен у историји као "господин без споразума".

Британски премијер жели да ЕУ одбаци бекстоп систем за Ирску, што је својеврсна гаранција за спречавање повратка тврде границе између Ирске и британске провинције Сјеверне Ирске.

"Желим да поручим нашим пријатељима у ЕУ да ако они не желе `Брегзит` без споразума, онда морају да укину бекстоп систем. Ако Доналд Туск не жели да остане упамћен као `господин без споразума` онда се надам да ће ово уважити", рекао је Џонсон новинарима.

Говорећи о односима са САД, Џонсон је рекао да ће рећи америчком предсједнику Доналду Трампу током самита Г7 у Бијарицу да се повуче из трговинског рата са Кином који већ доприноси дестабилизацији привредног раста широм свијета.

Џонсон је рекао да је за њега глобална трговина најважније питање самита Г7.

"Веома сам забринут због због цјелокупне ситуације и раста протекционизма и увођења тарифа", рекао је Џонсон.