ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика24/08/2019

НАПАДИ НА СРБЕ ПОСЉЕДИЦА "ПУЗАЈУЋЕ" ФАШИЗАЦИЈЕ ДРУШТВА

 

САРАЈЕВО, 24. АВГУСТА /СРНА/ - Угледни хрватски адвокат Анто Нобило оцијенио је да су физички напади на представнике српске мањине у Хрватској посљедица "пузајуће" фашизације друштва и да политичари треба да схвате да су одговорни за оно што се десило.

 

"Ја то видим као логичну посљедицу кокетирања политичара са НДХ и релативизирања усташких злочина. Дакле, једноставно треба уочити ту везу и уочити да су политичари одговорни за ово што се десило", рекао је Нобило.

Он је за портал "Радиосарајево.ба" рекао да кривицу сносе и полиција и Државно тужилаштво који не реагују.

Нобило истиче да је није случајно да се сада учестало дешавају напади на Србе, јер је то производ атмосфере у друштву.

Он каже да није могуће рехабилитовати усташтво, а да се не добије све што уз њега иде.

"Ако легализујете у неком облику у јавном простору поздрав `За дом спремни`, онда морате бити `спремни` да уз то добијете оно све што иде уз тај поклич, а то је напад на националне мањине, покушаји тјерања националних мањина, стављање Срба у статус грађана другог реда и друго", рекао је Нобило.

Он је подсјетио на случајеве када су "неки маргиналци" парадирали у униформама уз узвик "За дом спремни" на прослави "Олује", а полиција није подносила прекршајне пријаве, нито је то урадила када пјевач Марко Перковић Tомпсон виче "За дом", а публика одговара - "спремни".

"Када на фудбалским стадионима, гдје је присутна и предсједница државе публика скандира `убиј, убиј Србина`, полиција ни тада не реагује, онда је очито да је то погодно тло за развијања свакаквих екстремизама, поготово предкампањи за предсједничке изборе", рекао је Нобило.

Он подсјећа да догађаје у Книну надлежни нису дефинисали као злочин из мржње, иако би то "апсолутно морало бити".

"Tо није обична кафанска тучњава, него су људи нападнути само зато што су Срби! Tо је неприхватљиво у једној држави", рекао је Нобило.

Он каже да се мора с једне стране ићи репресивно, а с друге стране политичари морају пазити више.

"Tај безобзирни популизам који вуче на тешки национализам, на Балкану је запаљива ствар. С тиме се не треба играти ради краткорочних политичких поена. Tо је превише опасно. Кад се запали, то је тешко гасити", закључио је Нобило.