ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 27/08/2019

СРПСКИ МАЛИШАНИ У УСТАШКОМ ПАКЛУ - "ЧУВАЛЕ" ИХ И ЧАСНЕ СЕСТРЕ

 

Према свједочењима преживјелих, дјеца су морала да поздрављају усташким поздравом "За дом спремни" или нацистичким поздравом уз подизање руке и да иду у католичку цркву...

 

Приредио: Ненад ТАДИЋ

ЈАСТРЕБАРСКО, 27. АВГУСТА /СРНА/ - Партизани су крајем августа 1942. године заузели дјечији концентрациони логор Јастребарско у коме су усташе држале српску дјецу са Козаре - фотографије преживјелих и изгладњелих малишана и данас свједоче о страшном злочину.

ЗАТОЧЕНИ МАЛИШАНИ МОРАЛИ ДА НОСЕ УСТАШКЕ УНИФОРМЕ

У напуштене бараке италијанске војске, у дворац грофова Ердоди и Фрањевачки самостан крај Јастребарског, стигли су средином јула 1942. први транспорти дјеце из логора у Старој Градишци, а затим су доведена дјеца са логорских економија у Јабланцу и Млаки.

У село Река, удаљено три километра од Јастребарског, доведено је око 2.000 дјеце - у оба логора било је 3.336 малишана.

Дјеца су трпана у вагоне и транспортована у те локације гдје су ошишана и морала су да носе усташке униформе. Спавала су у баракама и на слами, а у систем управљања логором биле су укључене и неке часне сестре.

УБИЈЕНО, НА РАЗНЕ НАЧИНЕ, 1.018 ДЈЕЧАКА И ДЈЕВОЈЧИЦА

Према званичним подацима, 1.018 малишана махом српске националности убијено је у логору.

Дјеца су умирала и од тифуса, оспица, дифтерије, дизентерије, заушака, глади, скорбута...

Посебно је било перверзно то што су српски мали логораши били присиљени да се сликају са усташким званичницима, којима је то требало из пропагандних разлога, наводе историчари.

Према свједочењима преживјелих, дјеца су морала да поздрављају усташким поздравом "За дом спремни" или нацистичким поздравом уз подизање руке и да иду у католичку цркву.

ГЛАВНИ УПРАВНИК ЛОГОРА БИЛА ЈЕ ЧАСНА СЕСТРА БАРТА ПУЛХЕРИЈА

Казна за непослушне било је батинање и бацање у самицу. Неки од преживјелих жалили су се на понашање часних сестара, тврдећи да су неке од њих употребљавале шибу и биле веома грубе према малим српским логорашима.

Главна часна сестра Барта Пулхерија, која је била управник концентрационог логора за дјецу у Јастребарском, побјегла је након рата у Аустрију.

Убијена и преминула дјеца закопавана су у масовну гробницу унутар логора.

Крајем августа 1942, партизани су ослободили око 700 малишана.

ВИШЕ ОД 1.600 МАЛИШАНА УДОМЉЕНО У ХРВАТСКЕ ПОРОДИЦЕ

Страдања српских малишана у усташком концентрационом логору Јастребарско приказана су и у познатом Јунајтед Стејтс Меморијал Холокауст музеју у САД.

Подаци говоре и да је 1.637 малишана удомљено у хрватске породице у Загребу, Јастребарском и околним мјестима.

Међутим, у простору логора остало је око 300 болесних малишана, од којих су неки ту дочекали и крај рата.

ОСЛОБОДИОЦИ У КОНЦЛОГОРУ ПРОНАЛАЗИЛИ СВОЈУ ОТЕТУ ДЈЕЦУ

Један дио хрватских историчара ревизиониста, упркос свим доказима, архиви, свједочењима и фотографијама, минимализује монструозност дјечијег концлогора у Јастребарском.

Усташе и власти нацистичке Независне Државе Хрватске тврдили су да су партизани "напали дјечији дом у Јастребарском", бесрмано фалсификујући историјске чињенице.

Заправо, неки од партизана у логору су проналазили своју отету дјецу.

Дјечији концлогор спада међу највећа попришта злочина на овим просторима у Другом свјетском рату.

Геноцид над српским малишанима у Јастребарском злочин је без преседана, извршен у дјечијем концлогору, који су формирале власти НДХ.